Šta sve treba da uradite da bi vam svaka vožnja autom bila bezbednija i udobnija

17.11.2020

11:35 >> 14:53

0

Autor: Z. A.

I put do posla može odisati hedonizmom

Šta sve treba da uradite da bi vam svaka vožnja autom bila bezbednija i udobnija
Copyright Pexels/ Cleyton Ewerton

Svejedno da li se spremate na duže putovanje automobilom, što sada i nije baš prporučljivo, ili samo želite da vam svakodnevna vožnja do posla bude prijatnija, neki saveti vam mogu pomoći da smanjite stres koji je neminovan na gradskim ulicama, te da više uživate i u vožnji i u automobilu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Kako da akumulator traje duže? Primenite savete i ne brinite za garanciju

Lepše je kad se bolje vidi

Čista vetrobranska stakla preduslov su za ugodniju i sigurnu vožnju. Nije stvar samo u nalevanju tečnosti i skidanju većih mrlja ručno, već i korišćenju ispravnih brisača, savetuju stručnjaci.

Kada ste za volanom, ništa nije važnije od dobre vidljivosti. Ali, kao i većina drugih vozača, obično odugovlačite sa čišćenjem brisača ili čak njihovom zamenom ako je potrebno. Brisači šoferšajbne zloglasni su po tome što se u kratkom vremenu isušuju i pucaju. Da biste im produžili život i očistili ih, namočite čistu belu krpu omiljenim sredstvom za čišćenje stakla. Obrišite krpu gore i dole dužinom metlica brisača. Videćete rezultate na krpi, a mnogo bolje ćete videti svoje vetrobransko staklo na kiši, savetuju stručnjaci za „Readers Digest“.

Održavajte higijenu automobila

Održavanje čistoće automobila može biti teško. Tu su zemljani putevi, neuredno drveće, dlaka kućnih ljubimaca, mrvice hrane… A verovatno je i smeće na podu automobila, ispod sedišta i njihovim pukotinama. Bacite omote, boce i druge predmete u čvrstu kantu za smeće! Obložite plastičnu posudu u autu kesom i upotrebite je kao kantu za smeće. Da biste je učvrstili, stavite samolepljivu kuku na koju ćete okačiti kesu, tako da vam je uvek nadohvat ruke.

Koristite modernu tehnologiju

Od GPS uređaja do bluetooth razgovora preko mobilnog, moderna tehnologija zaista nam može olakšati vožnju i sačuvati živce i nema razloga da se njom ne služite. Uložite u dobre držače za uređaje za navigaciju i mobilni, savetuju stručnjaci, jer ćete ih u modernom saobraćaju svakako koristiti, pa je bolje da to činite na siguran način.

Jedan od saveta je da nabavite i kameru s instrumentima koja je izvrsna investicija za pružanje video-zapisa o sudarima, nesreći ili krađi.

Pexels

Napravite ili nabavite osveživač vazduha

Dobri mirisi uvek poboljšavaju raspoloženje, a za super iskustvo u vožnji napravite sami svoj omiljeni. Osvežite svoj automobil mirisnim voskom za sveće. Izbušite rupe na limenom poklopcu, dodajte vosak unutra i vratite poklopac. Kad temperatura u vašem automobilu poraste, vosak će se rastopiti, ispunjavajući vaš automobil lepim mirisom.

Učinite staklo otpornim na led

Upozorenja za jaki mraz večeras? Napunite bocu s raspršivačem sa tri dela sirćeta i jednim delom vode. Pre nego što padne mrak, dobro promućkajte smesu i ravnomerno je raspršite po prozorima automobila. Kiselina u sirću sprečiće da se voda zamrzne na vašim prozorima preko noći, a bonus je što će staklo biti čistije.

Nemojte samo polirati auto – podmladite ga

Možete sami podmladiti završnu obradu automobila i prilično je približiti onom fabričkom sjaju, ali potrebno je više od jednog poliranja voskom. Postupak započnite dobrim pranjem, nakon čega sledi popravka ogrebotina, poliranje i završna obrada voskom. Ako ste u mogućnosti, sami kupite potrebna sredstva za to, jer će kod profesionalaca postupak biti puno skuplji, posebno ako ga često morate ponavljati.

Svetla moraju biti oprana

Ljudi često zaboravljaju obratiti pažnju na staklo na svetlima, pa taj deo automobila samo ovlaš operu. Obilno ih namočite sredstvom za pranje i dobro istrljajte i osušite, te povećajte vidljivost. To možete učiniti i kad ne perete celi automobil, odnosno preporučuje se da to radite jednom u dve nedelje, a celi postupak traje nekoliko minuta.

ČITATE I: Pripazite: Jesenje lišće može da ošteti vaš automobil!

Proveravajte pritisak u gumama svakog meseca

Sve gume gube vazduh, pa proveravajte gume mesečno. Uvek koristite isti merač pritiska u gumama i proverite pritisak vazduha prvo ujutro, ne nakon što se vozite,te se vodite uputstvima proizvođača automobila. Preporučeni pritisak u gumama zasniva se na težini vašeg vozila, a ne na brendu gume ili stilu gaznoga sloja.

Mercedes

Muzika i auto najbolji su par

Napravite kompilaciju omiljenih pesama ili uložite u dobar auto-radio za slušanje omiljene radio-stanice. Istraživanja pokazuju da slušanje omiljene muzike višestruko povećava uživanje u vožnji, pa čak i koncentraciju – ključno je jedino da je jačina prilagođena tako da čujete i spoljne zvukove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike