Ove predmete nikada ne ostavljajte zimi u autu

08.12.2021

18:15

0

Pre nego što ostavite automobil na parkingu i hladnoći, okrenite se oko sebe i proverite da li ste nešto ostavili unutra, ne zaboravite pretinac na suvozačevoj strani

Ove predmete nikada ne ostavljajte zimi u autu
Unsplash

U autu mogu biti predmeti koji ne vole niske temperature jednako kao i vi, a temperatura ispod nule ih može učiniti ne samo spremnim za bacanje, već ponekad mogu čak i da eksplodiraju.

Kad je napolju hladno, jednako hladno postaje i u putničkom prostoru automobila. Čak i nakon što se zagreje tokom vožnje – temperatura značajno pada nekoliko minuta nakon parkiranja.

Niska temperatura nije problem samo za putnike, već i za predmete koje vozač ostavlja u automobilu. Nisu svi otporni na mraz.

Šta je bolje ne ostavljati u vozilu tokom zimske sezone?

Popis se sastoji od nekoliko stavki i  nemojte zanemariti nijednu od njih.

Računar je preko noći ostao u autu. I šta sad?

Pre svega, treba spomenuti električne uređaje poput računara ili telefona. Niska temperatura u putničkom prostoru smanjiće efikasnost njihove baterije.

Pexels
 

Gazirana pića definitivno ne vole mraz

Gazirana pića su druga po redu na ovoj listi. Tečnost se povećava u volumenu kada se smrzne, a posebno se povećava u zatvorenoj boci ili limenci, koja je još uvek podvrgnuta visokom pritisku zbog prisutnosti ugljičn-dioksida.

Tokom hladne noći provedene u putničkom prostoru automobila, gazirano piće će se smrznuti, a u ekstremnim slučajevima flaša može da pukne, što ne predstavlja pretnju putnicima, ali će zahtevati pranje verovatno celokupnog unutrašnjeg dela auta.

Ne zaboravite i na lekove 

Proizvođači uvek navode optimalnu temperaturu okoline u svojim uputstvima za upotrebu. Ponekad zapravo zahtevaju da se lek drži u hladnijim uslovima. Međutim, ponekad ukazuju da je, recimo, sobna temperatura neophodna za njegovu trajnost. To je tek prvi problem.

Pexels
 

Drugo su promene temperature – koje su takođe opasne za lekove. Uostalom, dok će temperatura u automobilu noću biti ispod nule, vozač će tokom dana grejati kabinu do 20 stepeni pa i više.

Kada zimi ostavljate automobil preko noći, bolje je ne zaboraviti namirnice

Ako temperatura ne padne ispod nule, to će biti opasno, na primer, za smrznutu hranu. Jaki mrazevi će pak značiti da će nakon samo jedne noći svo kupljeno povrće ili voće biti uglavnom za bacanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi