Kako da se stakla ne zalede? Ovo su trikovi koji vas spasavaju od jutarnjeg struganja!

26.11.2021

18:19

0

Jednostavni saveti koji će vam pomoći da izbegnete zimska "mučenja" sa vašim ljubimcem

Kako da se stakla ne zalede? Ovo su trikovi koji vas spasavaju od jutarnjeg struganja!
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/Which

Stakla prekrivena mrazom i ledom baš nikad ne polivajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda, koju na staklo nanosite krpom.

Ako imate mogućnosti, uvek parkirajte automobil tako da prednji deo bude okrenut ka istoku i da ga ne zaklanjaju zgrade i kuće. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led i mraz na vetrobranskom staklu. 

I stavljanje kartona na stakla odličan je način prevencije stvaranja leda. Umesto kartona, možete staviti i stare peškire.

Takođe, možete napraviti domaću tečnost za odleđivanje koju ćete ujutro samo pošpricati po zaleđenom staklu i tako izbeći njegovo struganje. 

Vrlo je jednostavno. 

U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i čajnu kašičicu deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept - ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u odnosu 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode). 

Želite li da se brisači ne zalepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape, ili ih jednostavno podignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti. Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih "spakujete" u plastične kese. Možete ih obmotati i gumenom trakom.

Zaštitite i brave od leda, a tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i one se neće zalediti preko noći. A želite li zaštititi vrata od zaleđivanja, da ih ujutro možete bez problema otvoriti, posegnite za nekom masnoćom. To mogu biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje...

Ukoliko se nađete negde u gradu a stakla vam se zalede, a vi kod sebe nemate ni sprej ni strugalicu, posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se.

Tu je i trik kako da vam se stakla u vozilu ne zamagle, što je čest slučaj tokom hladnih dana. Vrlo je jednostavno - premažite sva stakla penom za brijanje i dobro protrljajte papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane. 

Uz to, napunite stare čarape peskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pesak upija vlagu, pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu.

Napomena: Nije naodmet ponoviti - nikad, baš nikad zaleđena stakla ne polivajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda, koju na staklo nanosite krpom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike