"Saab" je u auto-industriji bio ono što je "Tesla motors" danas (VIDEO)

23.11.2021

10:55

0

"Saab" je bila jedna od onih marki za koju se može reći da ima karakter, ali i znanje. Nažalost, tvrdoglavost ih je koštala

"Saab" je u auto-industriji bio ono što je "Tesla motors" danas (VIDEO)
Hagerty - Copyright Printscreen/YouTube, Hagerty

U "Saabu" su na svet automobila oduvek gledali s visine, ali na jedan potpuno drugačiji način. Pristigli iz vazduhoplovne industrije, automobil su napravili iz inata, a jednako inadžijski nastrojeni i beskompromisni ostali su do kraja.

Čak ih ni profitom upravljana GM-ova teška čizma nije pokolebala. Ali ih je koštala glave.

No, pređimo na teme koje su vedrije od GM-a i bankrota. Brojni su razlozi zbog kojih "Saab" i danas ima puno poklonika, a neki njegovi automobili imaju status svetinje.

Ono što ih je činilo posebnim svakako je bila inovativnost. "Saab" je u mnogo čemu bio prvi. Toliko da ga je Džejson Kamisa proglasio "Teslom" osamdesetih.

Dovoljno je videti "saab 99" koji su osmislili vazduhoplovni inženjeri. Osim strujno oblikovane karoserije verifikovane u vazdušnom tunelu, ovaj auto je imao deformacijske zone i brojna ojačanja.

Printscreen/YouTube, Hagerty
 

U njemu ste mogli da se prevrnete i da ostanete nepovređeni zahvaljujući snažnom A nosaču, a čvršću karoseriju tržište nije videlo ni godinama kasnije. 

"Saab 99" je imao ojačanja i u vratima, pa je ostao imun i na bočni sudar.

Mislilo se i na kvalitet vazduha, pa su mu ugradili ugljenični filter u ventilaciji, a nudila su se i sedišta sa grejačima. A onda je 1978. godine stigla turbina. Nije bila to prva instalacija, ali je bila optimalna sa savršeno odrađenom radnom karakteristikom motora. Ni "tesla" nije prvi električni auto, ali je bio prvi s optimalnim performansama. 

I "saab 900" je imao svoje posebnosti, recimo na središnjoj konzoli ključ je pomeren kako ne bi povredio koleno vozača u sudaru. 

I ono što je bitno jeste da je tako bilo do kraja. Čak i kad im je nametnut "saab 9000", oni su ga rastavili i napravili po svom. Mnogi automobili su nestali, a "saab 9000" se i danas vozi, i mnogi od njih su u besprekornom stanju. 

Uostalom, priču o "Saabu" pogledajte u nastavku:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike