Kožna sedišta u automobilima: Zbog želje za njima nestaju šume!

22.11.2021

18:19

0

Amazonska prašuma, poznata kao i pluća sveta, već godinama proizvodi više CO2 nego što ga apsorbuje

Kožna sedišta u automobilima: Zbog želje za njima nestaju šume!
car-gdcbca67e8_1280 - Copyright Pixabay

Seča šuma je poprimila dramatične razmere, a licemerje onih koji prozivaju brazilske vlasti je posebna priča. Slikovito rečeno, pluća sveta su teško bolesna, a sve zbog deforestacije.

"The New York Times" je na tragu velike priče o tome da kožna sedištima u automobilima utiču na negativne procese u prašumama. Podaci brazilske vlade ukazuju na apetit za zemljištem u prirodnom rezervatu Haki-Parana.

Prema brojkama, između januara 2018. i juna 2021. rančevi koji rade u Haki-Paranai na nezakonito krčenoj zemlji su prodali najmanje 17.700 goveda srednjim rančevima. Kupci su bili dobavljači za tri velika proizvođača mesa, JBS, Marfrig i Minerva, prema državnim i korporativnim podacima.

Gotovo polovinu od tih 17.700 goveda je kupio Armando Castaija Filjo, lokalni trgovac koji je bio jedan od najvećih kupaca u Haki-Paranai i direktan dobavljač sva tri velika proizvođača mesa.

Prodaja mu je stvorila papirnati trag koji je prikrivao da stoka potiče s ilegalnih rančeva. Meso goveda se koristi u Brazilu i izvozi, a koža ide prema Meksiku i Evropi te završava i u automobilima, koje voze Italijani, Amerikanci, Nemci… Na ilegalne rančeve zbog kojih se krči prašuma za sada svi ćute…

Revizija koju su predvodili tužioci u državi Para u kojoj je drugo najveće stado goveda u Amazoniji, otkrila je prošlog meseca da je JBS kupio 301.000 životinja između januara 2018. i juna 2019, što iznosi 32 posto njegovih kupovina u državi, od poljoprivrednih gazdinstava koja su prekršila obaveze sprečavanja nezakonite seče šuma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike