Mercedesova trokraka zvezda ove godine slavi stoti rođendan: Kako je nastao najprepoznatljiviji logo automobilske industrije? (VIDEO)

09.11.2021

09:30

0

Mercedesov znak je jedan od najprepoznatljivijih simbola automobilske istorije

Mercedesova trokraka zvezda ove godine slavi stoti rođendan: Kako je nastao najprepoznatljiviji logo automobilske industrije? (VIDEO)
profimedia-0538742801 - Copyright Profimedia

Novembar je značajan mesec za jednog od najuticajnijih proizvođača automobila na svetu. Nemačka kompanija "Daimler-Motoren-Gesellschaft" (DMG), iz koje će kasnije nastati "Mercedes-Benz", podnela je zahtev za zaštitu patenta znaka koji predstavlja "modifikovanu zvezdu oko koje je opisan krug".

Nesumnjivo jedan od najprepoznatljivijih logotipova u autoindustriji i šire, koji je postao sinonim luksuza, kvaliteta i uopšte visokih vrednosti, prvi put se pojavio na neobičnom mestu - na vrhu hladnjaka. Ubrzo se pojavio i na drugim delovima. Međutim, trokraka zvezda pojavila se godinama pre. 

Bilo je to 1909. godine kada su se sinovi Gotliba Dajmlera setili da je njihov otac na razglednicu, namenjenu njihovoj majci, koja prikazuje njihovu porodičnu kuću dodao trokraku zvezdu, a gde je pisalo da će jednog dana zvezda zasijati i nad njegovom fabrikom i doneti joj prosperitet.

Profimedia
 

Ona im se veoma dopala, a pretpostavljali su da može verno da  dočara očevu viziju motorizacije "na kopnu, vodi i u vazduhu“.

Tako je 24. juna te iste godine Daimler podneo zahev za patent trokrake zvezde, ali bez prstena koji je opisuje. Nekoliko dana kasnije i rival "Benz & Cie" podnosi zahtev za sopstveni patent logotipa, i to natpis "Benz" s lovorovim vencem umesto zupčanika na obodu kako bi simbolizovao brojne pobede u motorsportu.

Godine 1924. dolazi do spajanja ove dve kompanija, pa su tako spojeni i njihovi logotipovi. Bila je to trokraka zvezda s lovorovim vencem. Daimler je tada odlučio da upotrebi i ime "Mercedes". Inače, prvi koji je "komercijalizovao" ime "Mercedes" bio je Austrijanac Emil Jelinek. On je tako nazvao tim s kojim se takmičio na trkama vozeći Dajmlerove automobile, i to u počast svojoj ćerki.

Dajmler je patentirao i četvorokraku zvezdu, a onda je iskorišćena tek 1989. godine osnivanjem kompanije "DaimlerChrysler Aerospace" koja od 2000. godine posluje pod "Airbus" grupom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike