Na današnji dan pre 120 godina, provozan je prvi "mercedes"

22.11.2020

14:05 >> 13:00

0

I Hitler je bio ljubitelj ovog automobila

Na današnji dan pre 120 godina, provozan je prvi "mercedes"
Profimedia

Dok se tehnologija poslednjih decenija ubrzano razvija, pa smo svedoci sve moćnijih i bržih automobila, na današnji dan pre 120 godina obavljena je prva probna vožnja jednog automobila.

Naime, tačno 22. novembra 1900. godine u Kanstatu u Nemačkoj, dogodila se test vožnja prvog “mercedesovog” automobila. Na ovoj istorijskoj fotografiji pozadi se nalaze Adolf Dajmler (1834-1900), nemački inženjer i pronalazač, kao i njegova supruga Mercedes.

Danas se u ovom gradu nalazi muzej ove automobilske kuće.

Inače, Hitler je bio zaljubljenik u “mercedes” automobile, pa postoji nekoliko fotografija koje svedoče o tome. Ova fotografija potiče iz 1936. godine.

Profimedia

Evo kako je počela “mercedesova era”

Gotlib Dajmler i Vilhelm Majbah osnovali su „Dajmler Motoren Geselšaft“ (DMG), a 1889. proizveli su i svoj prvi zajednički automobil.

Preduzetnik Emil Jelinek, kupio je 1896. godine prvi automobil „DMG feniks“. Početkom 1900. poručio je još dva trkačka vozila „DMG feniks“ i prijavio ih za takmičenje pod nazivom „Mercedes“, kako se inače zvala njegova ćerka.

Profimedia

Jelinek je sa svojim novim velikim porudžbinama znatno pomogao razvoj kompanije „DMG“ i postao njen član upravnog odbora. Nakon toga, kompanija se okreće razvoju sportskih automobila i 1901. beleži veliki uspeh na trci u Nici, nakon čega je vođa sektora za odnose sa javnošću francuskog automobilskog kluba, Pol Mejan, izgovorio proročanske reči: „Ušli smo u eru mercedesa!”

Profimedia

Sve ostalo je istorija, a firma i dalje posluje uspešno, stvarajući automobile od kojih zastaje dah.

Saznaj više:

Cena nije garancija: Na uzorku od devet miliona, Nemci utvrdili koji su automobili najkvalitetniji

10 najvećih rivalstava u istoriji automobilske industrije

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti