Može li doći do strujnog udara dok punite električni automobil? (VIDEO)

28.10.2021

11:55

0

Udari mogu biti potencijalno opasni po život jer se naponi iznad 50 volti smatraju opasnim za odrasle, a od 25 volti za decu

Može li doći do strujnog udara dok punite električni automobil? (VIDEO)
Pixabay

Punjenje električnog automobila je bezbedno, smatra Nemac Stefan Meler. Čovek dobro poznaje električne automobile, jer je direktor kompanije za iznajmljivanje električnih automobila "Nextmove" iz Arnštata.

Zato je njegov šok bio još veći kada je iznenada i neočekivano osetio strujni udar dok je ubacivao prtljag u svoj "Hyundai Ioniq 5" na odmoru u Hrvatskoj, piše Revijahak.

Meler je, na sreću, ostao nepovređen, ali je odmah želeo da proveri kako se to dogodilo. Ispostavilo se da se automobil punio preko uobičajene kućne utičnice - ali utičnica nije bila uzemljena.

Nije nosio ni cipele sa gumenim đonom, a dodirnuo je i metalni deo automobila. Ako su sve ove tri okolnosti prisutne istovremeno (i tek tada), moguć je strujni udar.

Udari struje mogu biti potencijalno opasni po život jer se naponi iznad 50 volti smatraju rizičnim za odrasle, a od 25 volti za decu. Pod određenim okolnostima, električni automobili mogu izazvati opasne električne udare do 150 volti.

Međutim, postoje i razlike između modela automobila i vrsta korišćenih kablova; neki su dizajnirani da spreče opasnost prilikom punjenja.

Stefan Meler je nakon svog incidenta u Hrvatskoj sproveo temeljnu istragu, a rezultat je sažeo u vidu nekoliko saveta o punjenju u priloženom videu. U svakom slučaju, najbezbednije je električni automobil puniti na zvaničnim, atestiranim punjačima.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti