Proverite starost i poreklo guma: Ako vidite ova tri broja na gumama, odmah ih skidajte sa automobila

04.10.2021

11:50

0

To je zapravo najvažnije za bezbednu vožnju

Proverite starost i poreklo guma: Ako vidite ova tri broja na gumama, odmah ih skidajte sa automobila
Pexels

Na bočnoj strani svake gume nalazi se DOT oznaka. Ova oznaka može vam reći mnogo toga o gumi: čak i tome u kojoj je fabrici napravljena. Međutim, najvažnija informacija svakako je datum kada je guma proizvedena.

Uglavnom se ova informacija nalazi na kraju oznake i sadrži četiri broja.
Po pravilu, gume koje su starije od šest godina ne bi trebalo koristiti. Guma koja je korišćenja pri proizvodnji gubi svojstva i na kvalitetu tokom vremena, bez obzira na to da li je guma korišćena ili ne.

Mnogi proizvođači guma i automobilske kompanije potvrđuju ovo pravilo: materijal od koga je guma napravljena nakon šest godina nije podesna za upotrebu. Mnogi od njih u instrukcijama za upotrebu automobila naglašavaju ovo pravilo.

Pexels
 

Od 2009. godine, datum na gumi prikazan je sa četiri broja.

Prve dve cifre kažu u kojoj nedelji, a druge dve u kojoj godini je guma proizvedena.

Ukoliko na gumi vidite tri broja, oprezno! DOT oznaka od tri broja znači da je guma proizvedena pre 2000. godine – dakle, zaobiđite je u širokom luku jer vam je bezbednost vas i vaše porodice na prvom mestu.

Ako vozite stari automobil, s vremena na vreme proverite rezervnu gumu. Najmanje što vam treba je da na sred puta ostanete sa izbušenom gumom, a rezervna je starija od šest godina.

Pexels
 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.