Rols Rojs najavio kraj proizvodnje benzinaca i dizelaša i predstavio prvi električni automobil (FOTO/VIDEO)

02.10.2021

08:30

0

Britanski proizvođač vozila, Rols Rojs, planira da se u potpunosti prebaci na proizvodnju električnih vozila do 2030. godine

Rols Rojs najavio kraj proizvodnje benzinaca i dizelaša i predstavio prvi električni automobil (FOTO/VIDEO)
rols-rojs - Copyright Profimedia

Ono o čemu se šuška već mesecima, pa i godinama, konačno je dobilo zvaničnu potvrdu. 

Rols Rojs odlučio je da zaustavi glasine i objavi svetu kako je zaista u pripremi prvi električni model ove kompanije. 

Prvo Rols Rojsovo električno vozilo, “Spectre”, očekuje se na tržištu u poslednjem kvartalu 2023. godine. BMW grupa uskoro planira testiranje ovog vozila koje je, kako bi se zagolicala mašta publike, za sada na fotografijama prikazano oblepljeno auto-folijom. Pravi izgled ovog luksuznog automobila još uvek nije otkriven.

Profimedia
 

Najavljujući ovaj ključni trenutak za marku, izvršni direktor Torsten Muler-Otvos kaže:

- Danas je najznačajniji dan u istoriji Rols Rojsa još od 4. maja 1904. Tog datuma, naši očevi osnivači, Čarls Rols i Sir Henri Rojs, prvi put su se sreli i složili se da će stvoriti „najbolji automobil na svetu.

Profimedia
 

Što se Rols Rojsovog vozila “Specter” tiče, novost je i da će, za razliku od procesa testiranja automobila drugih proizvođača, testiranje vozila biti javno objavljeno. Otvos tvrdi da, u ovom slučaju, nije u pitanju prototip automobila, već gotov proizvod čije će testne verzije biti vidljive na svim putevima, počev od četvrtog kvartala 2021. godine.

 

 

Pre proizvodnje, vozilo će preći barem 2,5 miliona kilometara u svim mogućim uslovima, a time će simulirati čak 400 godina eksploatacije. U svakom slučaju, ovaj je novitet predstavljen kao "prvi i najfiniji superluksuzni proizvod svoje vrste".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike