Da li je moguće proveriti kolika je tačno kilometraža polovnog automobila?

23.09.2021

11:35 >> 11:41

0

Autor: Z. A.

Moguće je otkriti da li je neko manipulisao brojčanikom

Da li je moguće proveriti kolika je tačno kilometraža polovnog automobila?
Pexels

Kupovina polovnog automobila je uvek mačka u džaku – nikad sa sigurnošću ne znate šta ćete dobiti. Što je automobil stariji i što je promenio više vlasnika, ta verovatnoća značajno raste.

Ključni faktor je, naravno, kilometraža polovnog automobila koja se skoro pa po pravilu smanjuje.

čitajte i ovo

Ovim vidom prevare se ne služe samo profesionalci, već često i obični prodavci. To im omogućava da znatno povećaju cenu automobila, jer je vrednost vozila koje je prešlo 150.000 kilometara za nekoliko hiljada evra veća od istog sa kilometražom od 250.000 do 300.000 kilometara, piše Autoblog.

Profimedia

Jednostavno, na određenom broju kilometara, koji često obuhvata magičnu cifru od 200.000, zbog istrošenosti počinju da otkazuju određene komponente vozila, i to one čija je zamena najskuplja. Stručnjaci tvrde da broj automobila sa promenjenom kilometražom obuhvata više od 30 odsto tržišta polovnjaka. U praksi je to znatno više, bar na našem podneblju.

Iako nikad nije moguće sa stoprocentnom sigurnošću utvrditi tačnu kilometražu vozila, postoji nekoliko koraka koji će vam omogućiti da dobijete bar približnu vrednost, što vam može pomoći da se bolje uverite u stanje vozila i spustite mu cenu.

Pexels

Pre svega, potrebno je detaljno proveriti servisnu knjigu vozila, u kojoj je bar do određenog trenutka vođena evidencija kilometraže i popravki. To vam može dati ideju o tome koliko je vozilo prelazilo godišnje u proseku, pa da dođete do neke prosečne vrednosti u trenutku u kojem ga vi kupujete.

Osim toga, preporučuje se da odvezete automobil u servis koji poseduje opremu za kompletnu dijagnostiku automobila, koja može ukazati i na određene defekte njegovih komponenti.

Što je novije godište vozila, to ćete moći da dobijete tačniju informaciju o pređenoj kilometraži, čak i kada je manipulisano brojčanikom.

Pexels

Međutim, ni to neće odrediti tačan broj pređenih kilometara, ali će vam bar dati mnogo jasniju sliku koliko je vozilo prešlo i koliko se to (ne) poklapa sa onim što je obeleženo na satu.

čitajte i ovo

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi