Kompanija "Folksvagen" do 2030. iz ponude povlači ručne menjače

31.08.2021

10:25 >> 10:58

0

Autor: D. R.

Premium marke gotovo u potpunosti iz ponude povlače ručne menjače

Kompanija "Folksvagen" do 2030. iz ponude povlači ručne menjače
Profimedia

Današnji kupci očekuju udobnost i sve manje žele da šaltaju brzine. “Folksvagen” i druge popularne marke uskoro neće biti dostupne s ručnim menjačem.

Ove podatke dala je nemačka veb-stranica “Auto Motor und Sport”. Prema rečima novinara, nova generacija “tiguana”, jednog od najpopularnijih “Folksgenovih” modela, ne mora da ima ručni menjač. Očekuje se da će automobil krenuti u proizvodnju 2023. Isto će se odnositi na “pasat” i sve modele od 2030. godine.

Pročitajte još

Dalje, najverovatnije će situacija biti ista i kod modela blizanaca proizvođača kao što su “Seat”, “Kupra”, “Škoda” i naravno “Audi”. Može se desiti da će “Porše” duže zadržati ručni menjač za “sentimentalne” kupce. To bi moglo da bude dugoročna opcija, prenose automobili.ba.

Printscreen

Postoji nekoliko razloga za postupno ukidanje ručnih menjača, ali najvažniji je elektrifikacija. U principu, hibridni i električni automobili imaju automatske menjače. Ručni menjači u električnim automobilima će se definitivno pojaviti, ali to će biti marginalno. U ovom trenutku, ovako nešto nudi, između ostalih kineski BYD.

Drugi razlog su želje kupaca . Bogatije, snažnije verzije i one s pogonom na sva četiri točka se obično biraju sa automatskim menjačem, a često se i nude samo s njim. U Nemačkoj je prosek 60 odsto modela kupljenih sa automatskim menjačem. Što je automobil skuplji ili viša klasa, manja je verovatnoća da ćete pronaći ručni menjač.

Pexels

Treći razlog je prelazak na više segmente i uklanjanje automobila niže klase. Gradski automobili biće samo električni, pa je budućnost ručnih menjača u jeftinim automobilima, ako uopšte možemo govoriti o njima, praktično pri kraju.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam