Ako ove stvari ostavite u automobilu na minusu možete uništiti zdravlje, ali i automobil

17.01.2021

11:50 >> 15:43

0

Autor: K. Obradović

Niske temperature mogu uticati na sastav pojedinih namirnica, kao i na rad uređaja

Ako ove stvari ostavite u automobilu na minusu možete uništiti zdravlje, ali i automobil
Pexels

Sneg i debeo minus okovali su zemlju. U ovakvim uslovima morate da obratite pažnju na vaš automobil. Sem što morate imati zimske gume, redovno ga čistiti, skidati led sa stakala, važno je i da znate da neke stvari ne smete ostavljati u automobilu tokom zimskih dana.

Neke mogu da vam upropaste automobil kad se zalede, a neke više nisu bezbedne za zdravlje i korišćenje.

Ovo je lista stvari koje obavezno izvadite iz automobila.

Lekovi

Ako ste, recimo, na putu s posla svratili u apoteku, povedite računa da vam lekovi nipošto ne ostanu u automobilu. Preporučeno je da se lekovi čuvaju na temperaturi od 20 do 25 stepeni, kako bi imali željeni efekat.

U suprotnom, ako se lekovi izlože znatno nižoj temperaturi, ne samo što može da izostane njihov efekat, već mogu i da naškode zdravlju. Na primer, antibiotici koji su čuvani na niskoj temperaturi mogu da oštete bubrege.

Gazirani sok ili pivo u limenci

Možda mislite da je OK da vam limenka gaziranog soka ili piva ostane u kolima, taman da se malo rashladi. Međutim, budite vrlo pažljivi da se to ne desi, jer gazirani napici u limenci, zbog ugljen-dioksida, povećavaju pritisak i mogu da eksplodiraju. A to ne samo što može da vam upropasti auto, već i da vas povredi!

Jaja

Vodite računa da jaja koja ste kupili ne budu predugo u hladnim kolima jer ukoliko se njihova unutrašnjost zamrzne, može da se proširi i da ljuska napukne. To bi moglo da otvori put bakterijama, a čak i ako se to ne desi, jaja koja su bila zaleđena više neće imati isti ukus posle pripreme.

Telefon ili tablet

Svi znamo da ne smemo telefon ili tablet da izlažemo direktnom suncu neki duži vremenski period, ali ono što mnogi ne znaju je da i niske temperature mogu da unište ove uređaje.

Ukoliko ostavite telefon ili tablet u hladnim kolima, na temperaturi ispod nule, moguće je da će se baterija brzo isprazniti, kao i da će se telefon isključiti. Dobra stvar je, ipak, da će se baterija vratiti u normalu kada bude na nekoj uobičajenoj temperaturi – između nula i 35 stepeni.

Ako je vaš laptop bio na minusu neko vreme, unesite ga u kuću i sačekajte barem sat vremena sa uključivanjem.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

TAGOVI: