Iz srca Rusije od žestokih elemenata: Potpuno nova "lada niva" stiže 2024. godine (VIDEO)

20.01.2021

16:50 >> 11:10

0

Legendarni terenac uskoro će modernizovan krstariti ruskim bespućima

Iz srca Rusije od žestokih elemenata: Potpuno nova "lada niva" stiže 2024. godine (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube

Poslednjih nedelja svedoci smo najava brojnih električnih automobila. Neki stari modeli doživeće novo električno izdanje, poput čuvenog “renoa 5”.

Nedavno je potpisan ugovor o tehničkoj saradnji i zajedničkom razvoju dve članice grupe “Reno”, rumunske “Dačije” i ruskog “Avtovaza”. A jedan od prvih primera te saradnje je potpuno novi model legendarnog terenca “lada niva”, zasnovan na “Renoovoj” CMF-B platformi koju deli sa budućom “dačijom bigster”, a koji bi na tržištu trebalo da se nađe do 2024. godine.

Legendarni ruski terenac, najduže neizmenjeni oblik proizvođenog 4×4 modela, ruskim bespućima krstari još od 1977. godine.

Klasična “niva” je početkom ove nedelje postala “lada niva legend”, a pre toga je zvanično predstavljen i redizajnirani model nekadašnjeg “ševroleta” pod imenom “lada niva travel”, da bi sada stigla najava potpuno novog, savremenog modela.

Promo

On već decenijama stoji rame uz rame s veličinama kao što su (klasični) “land rover defender” i “Mercedesova” G-klasa, koji su u tehničkom smislu već zakoračili u 21. vek, što za koju godinu očekuje i “nivu”.
Prikazani koncept nosi ime “lada niva vision”, i za sada je samo dizajnerska skica za koju se ne može sa sigurnošću tvrditi da predstavlja finalni izgled budućeg modela. Ipak, detalji dizajna kao što su pozicija prednjih pokazivača pravca, oblik i položaj farova, kao i kompletan “kutijasti” oblik karoserije, jasna su naznaka dizajnerske inspiracije klasičnim modelom.
Da li će potpuno novim model “ladinog” terenca, koji će najverovatnije imati samo verziju sa petora vrata, označiti i potpuni kraj klasične “nive legend”, ili će ona uspeti da proslavi 50. rođendan, saznaćemo u godinama koje dolaze.

A reklama za vozilo “lada niva vision” predstavlja kratak istorijski prikaz razvoja modela.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike