Pet minuta i gotovo: Kinezi proizveli revolucionarnu bateriju za električne automobile

20.01.2021

09:27 >> 15:48

0

Ipak, moraćemo da sačekamo nekoliko godina da se pojavi na tržištu

Pet minuta i gotovo: Kinezi proizveli revolucionarnu bateriju za električne automobile
Copyright Volkswagen

Brzina napretka moderne tehnologije potpuno je fascinantna. Tržište električnih automobila menja se svakodnevno, a trka uveliko traje. Sada je u saradnji dve kompanije, jedne iz Kine, druge iz Izraela, stigla baterija koja vaš automobil može da napuni za svega pet minuta.

Litijum-jonsku bateriju je razvijala izraelska kompanija StoreDot, a kineska fabrika Eye Energy zaslužna je za njenu proizvodnju. Za sada su izbacili samo 1.000 primeraka baterije.
A ovih 1.000 primeraka biće korišćeno za potrebe prezentacije potencijalnim ulagačima među kojima su TDK, Samsung Ventures, Daimler i British Petroleum.

Pročitajte još

Električni automobilli, trenutno, nisu pogodni za dugačka putovanja jer je potrebno mnogo vremena da se baterija ponovo napuni, u zavisnosti od modela vreme punjenja je u rasponu od 30 minuta do 12 časova.

Dok standardne litijum-jonske baterije koriste grafit kao elektrodu, StoreDotova baterija umesto grafita ima poluvodljive nanočestice koje dozvoljavaju jonima brži prolaz s manje otpora. Međutim, oni planiraju da tu elektrodu zamene do kraja 2021. godine znatno jeftinijom elektrodom od silicijuma.

Masovna proizvodnja ove baterije i dalje predstavlja problem i po svemu sudeći neće ih biti na tržištu minimum još nekoliko godina.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike