Da li će vaš auto od jula proći ispitivanje izduvnih gasova, možete da saznate samo na jedan način, i to skup

09.02.2021

17:15 >> 17:37

0

Autor: Z. A.

Odgovor na ovo pitanje najčešće glasi: ima vremena

Da li će vaš auto od jula proći ispitivanje izduvnih gasova, možete da saznate samo na jedan način, i to skup
Copyright Pexels

Približava se jul i primena novog pravilnika o tehničkom pregledau, a tada će na tehničkom pasti svaki auto koji ne prođe ispitivanje izduvnih gasova. Zato većina vozača želi da proveri izduvne gasove pre pomenutog meseca kako bi imali vremena da pre tehničkog pregleda srede auto ukoliko izduvni gasovi nisu u redu ili pak možda kupuju auto.

Naime, mnogi vozači pitaju se gde i kako mogu sada da provere hoće li auto proći tehnički pregled, ali na to pitanje nije lako dobiti odgovor, odnosno zasad postoji samo jedno rešenje.

Tehnički pregledi već sada proveravaju izduvne gasove, ali ne obaraju ukoliko auto zagađuje više nego što je dozvoljeno. Dakle, zašto vozač ne bi otišao na tehnički pregled i obavio proveru?

možda će vas i ovo zanimati

Zato što postoji jedan „problemčić“. Ne možete da dođete na tehnički pregled i da tražite samo ispitivanje izduvnih gasova!

Jedina opcija je da prođete kompletan tehnički pregled i da platite punu cenu.

A mnogima 4.000–5.000 dinara nije malo, naročito u situaciji kada su se već finansijski rastegli za kupovinu automobila, plus porez na prenos, nova dokumenta, overa ugovora, a nakon kupovine je pametno uraditi mali i veliki servis, koliko god nas prodavac uveravao da su oba servisa „baš nedavno“ urađena…

Mogu li na nekom drugom mestu da se provere izduvni gasovi?

Nakon pitanja upućenog svima koji imaju bilo kakve veze sa automobilima, portal polovniautomobili.com dobio je odgovor da izduvne gasove možete da proverite samo na tehničkom pregledu.

A rečeno je da to podrazumeva da se tu obavlja kompletan tehnički pregled i da se plaća puna cena.

Ne postoji nijedan servis, ovlašćeni ili neovlašćeni, kao nijedna druga opcija gde bi običan čovek, potencijalni kupac u ovom slučaju, mogao da doveze automobil na proveru izduvnih gasova i da pritom dobije bilo kakvu potvrdu da će proći ispitivanje gasova na tehničkom pregledu.

Pexels

Da li su tehnički pregledi u obavezi da pismeno obaveste vlasnika ukoliko izduvni gasovi nisu u skladu sa propisanim normama?

Odgovor AMSS-a je da tehnički pregledi nisu u obavezi da daju bilo kakav pisani izveštaj vlasnicima ukoliko postoji problem sa izduvnim gasovima ili skinutim katalizatorom ili DPF filterom, već samo usmeno da ih obaveste.

U svakom slučaju, kada ste na tehničkom pregledu, čak i ako vam kontrolor ništa ne kaže, pitajte za izduvne gasove.

Verovatno ste u medijima videli „najave“ da preko milion vozila od jula ove godine neće moći da prođe tehnički pregled.

Portal polvniautomobili.com dugo je pokušavao da dođe do preciznijih i konkretnijih podataka, ali, nažalost, nisu uspeli da dođu do njih, ali ni da nađu originalni izvor ove informacije.

I AMSS su molili za podatke sa njihovih tehničkih pregleda, ali odgovor je bio da zasad ne postoji centralizovan sistem koji bi prikupio takve podatke, ali nisu ih dobili ni od MUP-a kada su ga pitali da li prikuplja informacije o vozilima kod kojih je na tehničkom pregledu zabeležena veća emisija štetnih izduvnih gasova od propisane.

Pixabay

Šta ako ne prođete ispitivanje gasova kada stigne jul?

Recimo da se na tehničkom pregledu utvrdi da vaš auto izbacuje više štetnih gasova nego što je dozvoljeno, tada će vam radnik (kontrolor) na tehničkom pregledu možda reći u čemu je problem, ali najverovatnije neće, pošto ni on neće znati zbog čega su izduvni gasovi probili granicu.

Na primer, možda otkrije da je skinut katalizator ili DPF filter; ili da im je izvađeno saće a kućište vraćeno na mesto kako vizuelno ne bi moglo da se otkrije…

Uglavnom, ostaje vam da idete u servis i da rešavate problem kako znate i umete.

Nakon što saznate da ste pali na tehničkom, imate tri radna dana da sredite problem. Deluje kao dovoljno vremena, ali treba imati u vidu da treba zakazati termin u servisu, a znamo da u servisu nije baš lako zakazati termin danas za sutra, naročito kod onih „popularnijih“.

I sama popravka može da potraje dugo. Možda pomogne prosta zamena svećica i kablova, a možda bezuspešno potroše dva dana tražeći uzrok lošeg sagorevanja…

Uglavnom, ukoliko uspete da sredite problem u roku od tri dana, vraćate se na tehnički, gde ponovo proveravaju samo izduvne gasove.

Prođete li ispitivanje gasova, prošli ste i tehnički i možete da registrujete auto. Ukoliko ne prođete, ostaje vam da odlučite šta ćete dalje raditi sa automobilom.

Dakle, ništa se još ne zna, a mesec jul je iza ćoška.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike