Detalj koji menja sve: "Volvo" iz prošlog veka prodaje se za 20 miliona dolara samo zbog jedne sitnice

19.03.2021

17:05 >> 13:07

0

Autor: K. Obradović

Čak nije ni u sjajnom stanju

Detalj koji menja sve: "Volvo" iz prošlog veka prodaje se za 20 miliona dolara samo zbog jedne sitnice
Printscreen/Twitter

Pojedine stvari vremenom propadaju, dok druge s godinama dobijaju na ceni. Tako je jedan “volvo” karavan, model V70 prve generacije, proizveden između 1996. i 2000. godine, oglašen na prodaju u Njujorku, po ceni od neverovatnih – 20.000.000 dolara!

Na prvi pogled nikome nije jasno zbog čega ovolika cena za automobil koji se u domaćim oglasnicima može naći po, otprilike, 1.000 puta nižoj ceni, ni po čemu se ne razlikuje od bilo kog drugog V70 karavana sa kraja devedesetih, niti je u najboljem stanju.

Međutim, razlog visine tog neverovatnog iznosa leži u nečemu što sa samim automobilom i njegovim stanjem nema veze – u registarskim tablicama.

Na ovim specifičnim registarskim oznakama nalazi se samo natpis “New York”, bez ikakve druge brojčane oznake. Tablice potiču sa kraja sedamdesetih godina prošlog veka, kada je američka država Njujork građanima počela da nudi mogućnost personalizacije registarskih tablica.

Ovo su jedine tablice sa takvim natpisom, pa budući da se radi o potpunom unikatu, aktuelni vlasnik tablice prodaje po ceni od – 20 miliona dolara.

Reklo bi se čak da “volvo” “dvadesetogodišnjak” nije baš bio preterano održavan tokom proteklih godina, pa sam ne vredi mongo. O tablicama se, međutim, vodila briga, budući da su specijalne registarske oznake sa pažnjom, duže od četiri decenije, čuvane u porodici vlasnika.

A on sa ponosom ističe da su baš ove “New York” tablice jedine sa takvom oznakom legalne za korišćenje, dok se u suvenirnicama mogu kupiti samo njene kopije.

Inače, za cenu po kojoj se tablice, i karavan koji ih nosi, može da se kupi tačno 386 primeraka aktuelnog modela Volvo V90, prenosi telegraf.rs.

pročitajte još

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI: