Policija "privela" Teslinog autopilota: Sumnjiči se za najmanje 23 saobraćajke

25.03.2021

12:45 >> 09:50

0

Američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima pokrenula je istragu o ovim nesrećama

Policija "privela" Teslinog autopilota: Sumnjiči se za najmanje 23 saobraćajke
Copyright Tesla Motors

Posle brojnih vesti o problemima sa Teslinim sistemom aktivne bezbednosti – autopilotom, koji je u nekoliko slučajeva kritikovan nakon saobraćajnih nezgoda koje je prouzrokovao, pokrenuta je istraga o njegovim mogućim nedostacima.

Prema pisanju New York Times-a, američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) istražuje čak 23 nesreće u kojima je Teslin sistem bio uključen ili je mogao da bude aktivan.

Dve nesreće se posebno ističu. Kada je Model Y naleteo na parkirani policijski automobil, na autoputu u blizini grada Lensinga u državi Mičigen, kao i slučaj iz februara kada se Tesla zabio u prikolicu kamiona koji je prelazio ulicu u Detroitu.

Teslin autopilot se smatra naprednim tehnološkim rešenjem, i u jesen prošle godine je osvojio drugo mesto iza Cadillacovog sistema Supercruise, na testu američkog potrošačkog časopisa Consumer Reports.

Profimedia

Međutim, takvi sofisticirani sistemi imaju problem, a to je da pouzdano preuzimaju jednostavne zadatke, ali ne mogu da upravljaju automobilom samostalno.

Teslini sistemi su očigledno dostigli svoje granice. Primera radi, istraga nesreće na Floridi 2016. je otkrila da autopilot nije prepoznao svetlu prikolicu kamiona po lepom vremenu, prenosi Revija HAK.

Možda bi Tesla trebalo da se ugleda na GM-ov sistem Supercruise koji je pobedio prvenstveno zahvaljujući infracrvenoj kameri koja proverava da li su vozačeve oči usmerene na put. Ako to nije slučaj, sistem se sam isključuje, a ako je potrebno i zaustavlja se vozilo.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike