Kada će se električni automobili cenom izjednačiti sa benzincima i dizelašima?

12.05.2021

17:05 >> 16:39

0

Autor: K. Obradović

Ako politike ostanu iste, električni automobili bi mogli da dostignu i 100 odsto tržišta do 2035. godine

Kada će se električni automobili cenom izjednačiti sa benzincima i dizelašima?
Pixabay

Električni automobili lagano osvajaju tržište, a prema nekim procenama trebalo bi da budu jeftiniji jeftiniji u salonima, odnosno na izlasku s proizvodne trake, od vozila na fosilna goriva u Evropi u roku od šest godina. Takođe, mogli bi da zauzmu punih 100 odsto tržišta do 2035. godine.

Proizvođači automobila masovno prelaze na električne i hibridne modele kako bi prosečne emisije voznog parka stavili ispod granice od 95 g/km CO2 u Evropskoj uniji, ili će se suočiti s velikim kaznama. Studija Bloomberg New Energy Finance je otkrila da će električne limuzine i SUV-ovi imati istu cenu izrade kao i vozila s SUS motorima od 2026. godine dok će mali automobili to dostići do 2027. godine, navodi se u studiji koju je naručila Evropska organizacija za transport i okolinu (Transport and Environment), nevladino udruženje koje je blisko institucijama Evropske unije.

Foto:Pixabay/Mikes-Photography

– Električna vozila biće stvarnost za sve nove kupce u roku od šest godina – izjavila je Julia Poliscanova, viša direktorka za vozila i e-mobilnost u Evropskoj federaciji za transport i okolinu. Pad cene baterija i upotreba proizvodnih linija posvećenih proizvodnji električnih vozila će ih pojeftiniti u proseku čak i pre subvencija, navodi se u studiji. Očekuje se da će se električna limuzina, koja je koštala gotovo 40.000 evra pre oporezivanja 2020. godine, prodavati po istoj ceni kao model s benzinskim ili dizel motorom, koji je koštao oko 20.000 evra do 2026. godine, pokazalo je istraživanje.

Električni automobili predstavljaće 50 odsto prodaje novih vozila do 2030. i 85 odsto do 2035. ako politike ostanu iste, a mogli bi da dostignu i 100 odsto do 2035. godine ako zakonodavci povećaju ciljeve za CO2 u vozilima i pojačaju druge politike za podsticanje tržišta, poput bržeg uvođenja stanica za punjenje, piše Revija HAK.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi