Kako pravilno da koristite klimu u kolima, a da ne narušite zdravlje?

16.05.2021

10:30 >> 10:07

0

Autor: K. Obradović

Ima svojih prednosti i mana, a postoje stvari na koje treba posebno da obratite pažnju

Kako pravilno da koristite klimu u kolima, a da ne narušite zdravlje?
Profimedia

Sa lepim vremenom, suncem i visokim temperaturama, većina vozača na gradskim ulicama odmah uključuje klimu u svom automobilu. Još ako je automobil pre vožnje stajao na suncu, pa se zagrejao, vožnja bez klime potpuno je nezamisliva. Ipak, treba da znate koje su to prednosti i mane uključivanja klime odmah po ulasku u automobil.

Za početak, moramo da istaknemo najvažnije, ono što o klima uređajima stručnjaci govore svakog leta – ne dozvolite da temperatura u kolima bude drastično niža od spoljašnje, jer time samo škodite sebi. Sve preko šest do osam stepeni razlike je previše.

Takođe, ne oslanjajte se previše na klimu. Ako je u pitanju kraća gradska vožnja, dok klima krene da radi punim kapacitetom, vi ste već na cilju. Zato gledajte da automobil parkirate u hladu, stavite folije na stakla i preduzmete sve moguće mere da vas unutra ne zatekne paklena temperatura.

Ne smemo da zaboravimo ni opasnost od bakterija i grinja. Čišćenje klime po pravilu se preporučuje na svake dve godine, mada nećete pogrešiti ni ako je čistite sezonski. U suprotnom, tu ostavljate prostor za množenje bakterija, gljivica i buđi koje će završiti u vašem organizmu.

Klime koje se ne čiste redovno zadržavaju alergene i bakterije kojima se mogu preneti razne infekcije, ne samo respiratorne, već i crevne. Astmatičari i osobe koje imaju problema sa disanjem mogu imati jake alergijske reakcije, a nisu retke ni kožne promene koje mogu biti od blagih do intenzivnih.

Foto:
Pixabay/Christoph Müller

Uzrok je u stvaranju plesni i grinja u samim uređajima i udisanju alergena dok klima radi. I druge prljave čestice, kao i pojačano suv vazduh, mogu da izazovu poremećaje u disajnim putevima kod osoba sa alergijom, ali i hroničnih bolesti disajnih puteva.

Šta još morate da znate?

– Razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi automobila ne sme da prelazi šest stepeni. Temperaturna razlika veća od osam stepeni dovodi do naglog širenja krvnih sudova i predstavlja veliki stres za organizam koji može da dovede do srčanog udara.

– Ne usmeravajte je direktno u lice, jer povećavate opasnost od glavobolje, upale sinusa, očiju i slično.

Naravno, klima nema samo loše strane. Naprotiv, ona nam olakšava funkcionisanje na tropskim vrućinama, a na kraju krajeva, ume da bude i blagotvorna. Čisti i ispravni klima-uređaji pomažu da se smanji intenzitet simptoma kod osoba koje pate od alergija. Postoji i mogućnost ugradnje filtera za polen u klima-uređajima i u uređajima za ventilaciju u automobilima. Onima koji pate od alergija je korisno i pročišćavanje vazduha u prostorijama od prašine, što zavisi od održavanja uređaja, piše Srbijadanas.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti