Bliži se početak primene novog pravilnika – koji automobili neće moći da prođu tehnički

05.06.2021

11:40 >> 10:43

0

Autor: Z. A.

I dalje postoje nelogičnosti koje treba otkloniti

Bliži se početak primene novog pravilnika – koji automobili neće moći da prođu tehnički
Pexels

Za mesec dana trebalo bi da počne primena novog pravilnika za tehnički pregled automobila. Šta morate da znate pre nego što krenete u avanturu registracije svog vozila.

Novi kriterijum na tehničkom pregledu pri merenju izduvnih gasova ne bi trebalo da bude datum prve registracije vozila u Srbiji već datum njegove proizvodnje, piše RTS.

Tehnički pregled neće proći samo automobili koji nemaju katalizator, a fabrički bi morali da ga imaju. Ovo bi trebalo da bude nova izmena Pravilnika koja bi, prema nekim najavama, počela da se primenjuje od 5. jula.

– Ako je proizveden 2006. godine i ako je tada imao katalizator, normalno je da će morati da ga ima i sada. Ako je proizveden 1996. godine i nije imao fabrički, naravno da neće morati da ga ima ni sada navodi novinar RTS-a Dragan Milutinović, koji prati automobilizam i saobraćaj.

Pexels

Starim pravilnikom je bilo predviđeno da za vozila uvezena posle 1. marta 2014. važe stroža pravila pri merenju izduvnih gasova. To je značilo da su se za vlasnike dva ista vozila primenjivali različiti kriterijumi.

– To je malo neusklađeno sa stvarnim stanjem u našoj zemlji jer jedno te isto vozilo ako je registrovano u različito vreme imaće različite granične vrednost za izduvne gasove, i to je nelogičnost koju bi trebalo promeniti smatra majstor Nikola Lovre.

– Ko god ima kompletan automobil, ima da prođe tehnički, veoma su sniženi kriterijumi sada u Pravilniku za izduvne gasove. Onaj ko nije kompletan sigurno neće proći pregled navodi Milutinović.

Takođe, i primena odredaba o merenju ovalnih kočnica verovatno će biti odložena jer su stručnjaci saglasni da većina vozila zbog nje ne bi prošla test.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS