Šta se tačno događa kada ostavite dete u pregrejanom automobilu

09.06.2021

15:05 >> 10:57

0

Nije bezbedno ni kad je malo hladniji letnji dan

Šta se tačno događa kada ostavite dete u pregrejanom automobilu
Copyright Profimedia

Svake godine nadležne službe apeluju na vozače da tokom toplijeg dela godine ne ostavljaju decu, niti kućne ljubimce u parkiranim automobilima. I nažalost, svake godine se ponavlja ista priča, da neki mališan nastrada zbog nesavesnih roditelja.

Tako se juče dogodila tragedija u Kninu, kada je u zaključanom autu umro petogodišnji dečak.

Iako su mnogi ljudi u neverici da postoje roditelji koji će svoje dete ostaviti u vrelom automobilu, nažalost, dešava se. A kako piše portal Omni Calculator, mnogi su eksperimenti pokazali da čak i na malo hladniji letnji dan temperature unutar zatvorenog vozila mogu premašiti 52 stepena Celzijusa.

Deca su neverovatno osetljiva na vrućinu i zato mere poput parkiranja u hladu i ostavljanja otvorenog prozora ne znače da se tragedija neće dogoditi.

Posle 60 minuta provedenih u automobilu telesna temperatura može da dostigne 38 stepeni, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Detetu postaje vrlo nelagodno.

Nakon 90 minuta telesna temperatura može da naraste na 39 stepeni, zbog čega dete počinje da se znoji, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Deca koja boluju od epilepsije mogu da počnu da se grče.

Profimedia

Nakon 150 minuta uz telesnu temperaturu od 40 stepeni javlja se nesvestica, dehidratacija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže.

Nakon 170 minuta temperatura tela iznosi 41 stepen Celzijusa, javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirijum. U tom stanju detetu je potrebna hitna medicinska pomoć.

Ostavite li dete u automobilu kada je napolju oblačno, a temperatura vazduha iznosi 24 stepena Celzijusa, u roku od 40 minuta dete će biti znojavo, žedno i izloženo riziku od hipertermije. U automobilu tamne boje to se može dogoditi za samo 35 minuta.

Portal Omni Calculator još navodi da zatamnjena stakla na automobilu mogu lagano usporiti rast temperature, ali one konačne u vozilu ostaju gotovo iste. Ostavljanje delimično otvorenih prozora može smanjiti temperaturu u automobilu, ali imajte na umu da to ne znači da je sigurno ostaviti dete u parkiranom vozilu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike