Nekad mu se podsmevali, a "yugu" danas raste cena u Americi (VIDEO)

16.06.2021

08:30 >> 08:45

0

Oni koji su ga vozili kažu da nije toliko loš koliko je imao lošu reputaciju

Nekad mu se podsmevali, a "yugu" danas raste cena u Americi (VIDEO)
Copyright Yugo

Dok nekim stvarima s godinama pada cena, sa pojedinim automobilima je drugačija situacija. Nekad jedan od najjeftinijih i najomraženijih modela koje su Amerikanci vozili, “yugo” danas postaje kolekcionarski automobil u toj zemlji i tako demantuje čuvenu pošalicu “yugo neće dugo”.

Svoja iskustva podelili su vlasnici nekad najpoznatijeg jugoslovenskog automobila za Njujork tajms i ono što je iznenadilo je da su ta iskustva mahom pozitivna!

“Pronaći ćete ljude kojima se “yugo” sviđa zbog njegove opskurnosti, samo zbog posedovanja nevoljenog”, izjavila je Valeri Hansen, koja restaurira model iz 1984. godine, uvezen u SAD još pre nego što je prodaja započela.

Jedan od razloga zašto su ga neki vlasnici zavoleli je taj što se može popraviti “pomoću štapa i kanapa”, a to je dobro, jer je “yugu” potrebna redovna mehaničarska pažnja.

Uz to, neki smatraju da automobil nije zaslužio šale i kritike.

“Uvek ću imati osećaj da je Džej Leno lično “ubio” ovaj automobil. Niko ne voli da poseduje nešto što je predmet sprdnje”, objasnio je Stiv Moskovic, bivši prodavac “yuga”.

“Leno je redovno izvrgavao ruglu mali hečbek u svojoj emisiji “Tonight Show””, kaže on.

Ipak, jedna činjenica ne sme da se zaboravi, a to je da je “Zastava” dobro poslovala u svojoj zemlji. Proizvedeno je gotovo 800.000 primeraka “yuga”, a u ponudi je bilo više od 10 različitih verzija.

A ovaj maleni hečbek nadživeo je veliku Jugoslaviju, ostavši na proizvodnoj traci sve do 2008. godine. U zemljama nastalim raspadom države, “yugo” je i dalje uobičajen prizor.

Jasno je da nije bio automobil vrhunskog kvaliteta, ali nikad nije ni ciljao premijum segment.

U Americi nije uspeo jer nikada nije bio dizajniran za 12-časovno putovanje kroz teksaške pustinje, isto kao ni originalni “mini” koji se iz istog razloga kratko prodavao u SAD.

Ponosni vozači koji su svoja iskustva podelili u Njujork tajmsu jednoglasno su se složili da “yugo” nikad nije bio toliko loš, koliko je imao lošu reputaciju.

U poslednje vreme, vrednost mu je u SAD čak počela da raste. Prošle godine je jedan primerak iz 1988. godine prodat na aukcijskoj platformi Cars & Bids za 6.100 američkih dolara (5.000 evra), piše Jutarnji.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike