Ako idete autom u Grčku, budite oprezni: Za pojedine prekršaje tamošnja policija skida tablice

18.06.2021

11:41 >> 11:43

0

Autor: Z. A.

Ne dozvolite da vam odmor presedne

Ako idete autom u Grčku, budite oprezni: Za pojedine prekršaje tamošnja policija skida tablice
Profimedia

Ako na letovanje u Grčku krećete automobilom ili planirate da tamo rentirate vozilo, trebalo bi da budete upoznati s tamošnjim pravilima kako ne biste bili primorani da plaćate kazne. Za pojedine prekršaje, kao što je nepropisno parkiranje, grčki policajci skidaju tablice.

Kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi od 40 do 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati odmah, prenose „Novosti“.

Takođe, grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana.

Najgore vreme da vam se tako nešto dogodi jesu dani vikenda jer ćete morati da sačekate do ponedeljka da to rešite, kada policijske stanice rade. To naročito može da bude problem ako ste baš za vikend planirali da se vratite kući. U tom slučaju, moraćete da, osim kazne, platite i dodatna noćenja.

Pixabay

Prema iskustvima od prošle godine, jedan od turista kome su tablice skinute naveo je da osim toga što je morao da čeka prvi radni dan, nije mogao da ih dobije nazad bez agencijskog vaučera iz kog se vidi kada mu se završava letovanje. Tablice se ne vraćaju po uplati kazne za nepropisno parkiranje jer vozač dobija i zabranu upravljanja vozilom na određeno vreme. Stranim državljanima zabrana upravljanja vozilom trebalo bi da prestane onog dana kad napuštaju teritoriju Grčke i tada im se vraćaju tablice.

Kazne su od zavisnosti od težine prekršaja podeljene u tri kategorije – do 100, 300 i 600 evra.

– nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra

– prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra

– nevezivanje pojaseva – 350 evra

Pixabay

Prevoz najmlađih

U Grčkoj je zabranjeno da se deca starija od tri godine i niža od 1,50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do tri godine moraju da koriste dečja sedišta koja odgovaraju njihovoj težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečja sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1.35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečjim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Youtube printscreen

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti