Gde sve mogu završiti baterije iz penzionisanih električnih automobila

29.06.2021

14:30 >> 12:57

0

Ako je automobil mrtav, to ne znači da bateriji ne može da se nađe namena

Gde sve mogu završiti baterije iz penzionisanih električnih automobila
Copyright Pixabay

U želji da se smanji emisija štetnih gasova autoindustrija sve više pribegava elektrifikaciji. A i sam ovaj proces ima brojne izazove.

Jedan od njih su baterije. Njihove karakteristike se vremenom optimizuju, a produžava im se i životni vek, ali svejedno postoji problem njihovog zbrinjavanja.

Tu nastupa Mobilize, koji baterije iz korišćenih električnih vozila pokušava da iskoristi uvodeći ih nazad u životni ciklus određenih transportnih sredstava, ali i nekih drugih sistema. Tako su se udružili sa startap firmom Green-Vision sa sedištem u Étampesu blizu Pariza, a koja se specijalizovala za ugradnju korišćenih baterija u druga vozila.

“Renault” je kao svojevrsni pionir uvođenja elektromobilnosti među prvima pristupio kružnom sistemu, što uključuje ponovnu upotrebu baterija ili njihovu preradu.

Renault

Time se omogućuje ponovna upotreba korišćenih baterija iz “Renaultovih” električnih vozila, koje se nakon gotovo deset godina službe u autu sada koriste u druge svrhe. Tako se, na primer, baterije mogu koristiti za pogon vozila na dva točka: električnih bicikala, mopeda za dostavu pizze ili motocikala za postizanje brzinskih rekorda.

Još jedan primer je kamion za prodaju brze hrane, koji je redizajnirani Master Z.E, mobilna ugostiteljska jedinica bez emisija, kako u pogonu tako i u kuhinjskom prostoru. Veliku količinu električne energije potrebne za pečenje vafla, rad frižidera za salatu, tostera i friteza osiguravaju baterije u drugom životnom veku i solarne ćelije.

Za normalan rad više nije potreban električni priključak ili upotreba agregata koji je bučan i ispušta neprijatan miris.

Baterije drugog životnog veka mogu se koristiti i za transport farmaceutskih proizvoda, poput vakcina, za koje se mora osigurati stalna i precizno kontrolisana temperatura. Kada vozač ugasi pogonski motor kombija, frižideri takođe prestaju da rade. U tom slučaju baterija može da osigura potrebnu energiju za hlađenje prostora, prenosi Index.hr.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike