Putovanje po letnjoj žegi: Ispoštujte ove savete i pripremite automobil i organizam za put

29.06.2021

19:45 >> 19:53

0

Auto treba servisirati najmanje 20 dana pre putovanja, savetuju stručnjaci

Putovanje po letnjoj žegi: Ispoštujte ove savete i pripremite automobil i organizam za put
Pexels

Tehnička ispravnost vozila je od ključnog značaja, kako u svakodnevnoj gradskoj vožnji, tako i kad isplanirate da automobilom odete bilo gde na odmor.

Veliku grešku pravimo kada auto servisiramo tik pred polazak, jer tada nemamo vremena da vidimo da li je serviser neki kvar prevideo ili postojeći nije uspešno sanirao.

Pexels

-Ono što bismo savetovali vozačima je da  nikada ne servisiraju vozilo neposredno pred put, to bi trebalo uraditi 20 ili 30 dana ranije, ukoliko se pokaže neka neuspešnost u samom servisiranju ili zamena dela uzrokuje kvar na trećem delu, da biste imati dovoljno vremena da taj drugi nastali kvar otklone i na taj način smanje rizik i povećaju svoju bezbednost – rekao je Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije u Jutarnjem programu RTS-a.

Pre samog putovanja proverite pneumatike, rashladnu tečnost i ulje u motoru. Takođe, proverite ispravnost rezervnog točka, dizalice i spakujte ključ kojim možete odviti matice na točkovima.

Bez obzira što je napolju veoma toplo, proluftirajte auto s vremena na vreme. Klima pomaže da nam ne bude mnogo vruće, ali može “prevariti” vozača da zaspi.

Pixabay

Sledeća važna stvar je da vozač bude odmoran i naspavan, a kako bi bio potpuno rasterećen, savetuje se da napravi plan putovanja. Plan podrazumeva kojim putem će se kretati, na kom graničnom prelazu će prelaziti, na kojim pumpama će stajati i sipati gorivo, kada i gde će praviti pauze.

Savetuju se pauze na svaka dva sata. Tada izađite iz auta na petnaestak minuta, rekreirajte se, osvežite se vodom i voćem, to će vam prijati i osvežiće vas.

Već posle četvrtog ili petog sata umor stiže brže i češće i potrebno je da se odmarate na sat vremena po 15 minuta.

Osvrćući se na to kako rashladiti automobil kada se ugreje, Mitić savetuje da najpre otvorite vrata i gepek.

Srećan put!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti