Šta nas čeka od ponedeljka na tehničkom pregledu: Sve će biti zabeleženo kamerom

03.07.2021

13:55 >> 13:57

0

Autor: Z. A.

Zahvaljujući izmenama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila, malo je verovatno da će značajniji broj vozila biti neispravan zbog izduvnih gasova

Šta nas čeka od ponedeljka na tehničkom pregledu: Sve će biti zabeleženo kamerom
Copyright Pexels

Sa tehničkih pregleda od 6. jula neće biti vraćana vozila sa sitnim oštećenima, a umesto fotografisanja biće video-snimanje toka tehničkog pregleda, što ne bi trebalo da izazove posebne gužve.

Saopštenjem o režimu tehničkog pregleda oglasili su se MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja pošto, kako se navodi, vozačima poslednjih dana stižu različite (dez)informacije o tome kako će izgledati tehnički pregled automobila od 6. jula ove godine.

„Zahvaljujući izmenama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila, malo je verovatno da će značajniji broj vozila biti neispravan zbog izduvnih gasova“, navodi se u saopštenju.

Saopšteno je i da se ne može očekivati da će kontrolori vraćati vozila sa tehničkog zbog najmanjih ogrebotina.

„MUP je u prethodnom periodu u više navrata naglašavao da sitna oštećenja na vozilu nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno. Kontrolori tehničkog pregleda koji znaju svoj posao nikada nisu ni pravili problem ako na limariji postoje ogrebotine ili je staklo na svetlosnim grupama naprslo“, navodi se u saopštenju.

Pexels

Od 6. jula svi tehnički pregledi biće obavezni da snimaju kompletan tok vršenja tehničkog pregleda i čuvaju videosnimke.

„To naravno neće ništa promeniti kada je u pitanju ocena ispravnosti spoljašnjosti vozila, jer se na snimku ne vidi ništa više nego što se vidi na fotografiji vozila“, navodi se u saopštenju i dodaje da se vozila već tri godine fotografišu na tehničkim pregledima.

Ističe se da će videosnimanje predstavljati problem samo za tehničke preglede čiji su kontrolori do sada samo fotografisali vozila na liniji, ali ih nisu i pregledali.

„Takvi kontrolori nemaju dovoljno iskustva u vršenju tehničkog pregleda, tako da im verovatno neće biti dovoljno minimalno propisanih 30 minuta da pregledaju vozilo po svim stavkama“, ocenjeno je.

Dodaje se da će takvi kontrolori u detalje tehničkog pregleda moći da se upute preko elaborata koji sadrži redosled radnih operacija na radnim mestima.

MUP i Agencija navode i da su bez osnova prognoze da će se na tehnički pregled čekati nedeljama ili da vozači neće moći da stignu na red da izvrše tehnički pregled.

Navode da je u Srbiji oko 500 tehničkih pregleda u skladu sa novim pravilnikom, dok je još toliko u procesu za dobijanje novog rešenja, i moći će da rade sve dok službena lica utvrde da li ispunjavaju propisane uslove.

Pexels

„U Srbiji je registrovano oko 2.500.000 vozila, što znači da prosečan broj vozila kod kojih se izvrši tehnički pregled u toku jednog dana iznosi oko 10.000 ili 10 vozila po liniji tehničkog pregleda“, navedeno je.

Dodaje se da liniju tehničkog pregleda može proći u jednoj smeni, teoretski, 16 vozila.

„U praksi je taj broj nešto manji, ali svakako veći od 10 vozila“, ističe se u saopštenju.

Da čekaju na termin za tehnički može se dogoditi onima koji su čekali poslednji dan da izvrše tehnički pregled.

„Baš zbog toga tehnički pregled može da se izvrši 30 dana pre isteka registracione nalepnice, te vlasnici vozila imaju sasvim dovoljno vremena da zakažu tehnički pregled“, zaključuje se u saopštenju MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pixabay

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike