Upamtite ime Meri Anderson: Jednog jutra skočila je iz tramvajskog sedišta i vozaču razbistrila pogled

20.07.2021

18:55 >> 19:58

0

Jedan od najkorisnijih izuma koji je i dan danas u upotrebi patentirala je ova žena

Upamtite ime Meri Anderson: Jednog jutra skočila je iz tramvajskog sedišta i vozaču razbistrila pogled
Copyright Meri Anderson, Profimedia

Meri Anderson iz Alabame bila je svestrana, pragmatična i vrlo sposobna žena, uspešno se bavila građevinom, uzgojem stoke i vinove loze.

Njeno otkriće dogodilo se tokom vožnje tramvajem, jednog hladnog, snežnog dana, kada je uočila da vozač stalno zaustavlja tramvaj i izlazi da bi očistio prednja stakla. Meri je tada došla na ideju kako da stakla čisti iz unutrašnjosti vozila.

Pročitajte još

Ova žena izmislila je brisače vetrobrana i to još krajem 80-ih godina devetnaestog veka.

Istog dana napravila je nacrt za gumeni brisač koji je vozač mogao, bez izlaženja iz vozila, da pokreće ručicom, odnosno polugom. Mehanizam opruge držao je brisač uz staklo, čvrsto priljubljen i bio je obložen gumom.

Pixabay

U početku je pronalazak Meri Anderson nailazio na oštre kritike, čak i podsmeh. Mnogi su smatrali da brisači za vetrobranska stakla samo odvlače pažnju vozaču tokom vožnje. Uobičajeni način čišćenja vetrobranskog stakla tokom putovanja, u to vreme, podrazumevao je zaustavljanje vozila i ručno brisanje.

Izum Meri Anderson, patentiran 1905. godine, bio je namenjen tramvajima, ne automobilima, jer oni su, prvih godina 20. veka ionako bili otvoreni, a kada je padala kiša ili sneg, ostajali su u garaži.

1920. godine, njen pronalazak doživeo je primenu u automobilskoj industriji u čitavom svetu.

Pixabay

Od svog patenta, tokom svog života, Meri Anderson nije imala mnogo. Pokušaji da unovči pravo za proizvodnju brisača, uglavnom su bili bezuspešni. Jedini prihod koji je ostvarivala od svog patenta, bila je jednokratna provizija za ustupanja prava proizvodnje na određeni period, ali uslovi su bili veoma nepovoljni po nju.

Međutim, ovaj izum je počeo serijski da se proizvodi tek nekoliko decenija kasnije, a odavno je postalo nezamislivo da auto bude bez brisača.

Pexels

U međuvremenu je razvoj elektronike koja se danas primenjuje na atomobilima srednje i više klase otišao tako daleko da se sada brisači sami aktiviraju na registrovane kapi kiše ili pahulje na vetrobranskom staklu.

Centralni kompjuter određuje i intervale aktiviranja ili brzinu rada brisača u skladu sa količinom vode na vetrobranu.

A sve je počelo od pronicljive Meri Anderson.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike