Kako je „Teslin“ autopilot spasao život pijanom vozaču (VIDEO)

03.08.2021

13:55 >> 13:29

0

Posle vesti o nesavršenosti autonomnog sistema upravljanja, stiže jedna vest o njegovim prednostima

Kako je „Teslin“ autopilot spasao život pijanom vozaču (VIDEO)
Copyright Profimedia

Poslednjih meseci mahom se govorilo o manama Teslinih autopilota, koji su malo-malo pa izazivali neke saobraćajne nesreće. Sada je stigla potpuno suprotna vest o tom uređaju.

Teslin autopilot je prošle nedelje spasao život jednom norveškom vozaču, od koga je sam preuzeo kontrolu, vozio neko vreme i potom se zaustavio, nakon što se ovaj prethodno onesvestio za volanom.

pročitajte još

Dvadesetčetvorogodišnjeg Norvežanina, vlasnika automobila tesla model S, snimili su drugi vozači kako onesvešćen sedi za volanom električnog automobila koji se kreće brzinom od oko 100 kilometara na sat. Autopilot se aktivirao kada se vozač onesvestio, pa je automobil nastavio bezbedno da se kreće svojom trakom, ne predstavljajući opasnost po ostale automobile na putu.

Pixabay

Kako automobil nije dobijao nikakvu povratnu informaciju od vozača, njegov kompjuterski sistem je sam smanjio brzinu i usporio vozilo. Posle nekog vremena, automobil se zaustavio u tunelu, a ubrzo su stigli policija i hitne službe. Tunel je neko vreme bio zatvoren za saobraćaj, a u ovom neobičnom incidentu niko nije povređen.

Policija je privela vozača, koji je nakon trežnjenja tvrdio da nije vozio pijan, i pored toga što snimak načinjen iz drugog automobila govori drugačije.

Njemu je oduzeta vozačka dozvola, a policija je protiv njega podnela prijavu.
Zanimljivo je da njegov tesla model S nije imao instaliranu poslednju verziju softvera autopilota. Bez obzira na to, ovaj slučaj pokazuje da je Teslin autopilot sposoban da u kritičnim situacijama odraguje i spase život vozaču.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike