Poslednji argument protiv električnog automobila upravo je pao u vodu

05.08.2021

13:55 >> 14:30

0

Kinezi otkrili koliko će trajati punjenje baterije za autonomiju od 800 km

Poslednji argument protiv električnog automobila upravo je pao u vodu
Copyright Profimedia

Svet lagano preuzimaju električni automobili. I dok i dalje postoje oni koji se grčevito drže tradicije, upravo je pao i poslednji u nizu argument protiv električnih automobila.

Tako je GAC Aion iz Kine najavio da će tokom jeseni predstaviti prvi električni automobil sa baterijama na bazi grafena, zahvaljujući kojima će punjenje biti zaista brzo.

pročitajte još

Superjaki grafen zamenjuje litijum u baterijskom sklopu, rešavajući sve nedostatke tog široko korišćenog materijala, a istovremeno smanjujući uticaj proizvodnje baterije na životnu okolinu.

Činjenica da se grafen može koristiti za poboljšanje performansi automobilskih akumulatora poznata je već duže vreme. Već 2017. godine Fisker je to obećao predstavljajući automobil EMotion.

Iako rad u njihovim naučnoistraživačkim laboratorijima još traje, kineska kompanija Guangzhou Automobile Corporation pohvalila se otkrićem.

Pixabay

Naime, GAC je predstavio superbrzi punjač koji će omogućiti zaista brzo punjenje baterija električnih automobila. U pitanju su baterije koje će se na tržištu pojaviti u septembru ove godine na modelu Aion V, a koje omogućavaju autonomiju i do 1.000 km s jednim punjenjem.

Punjenje za 800 km za svega osam minuta

Najavljene su dve brzine punjenja – 3C i 6C. Ova druga bi omogućila punjenje baterija Aion V od 0 do 80 odsto kapaciteta za samo osam minuta, a od 30 do 80 procenata za pet minuta.

Verzija 3C obavila bi isto za 16, odnosno 10 minuta.

GAC tvrdi da čak i često punjenje u varijanti 6C ne bi trebalo da “spreči” da baterije dostignu životni vek od od milion pređenih kilometara.

Pixabay

Naravno, odmah je bilo mnogo skeptičnih komentara. Neki ne veruju da će biti moguće prilagoditi infrastrukturu brojnih punjača koji će se moći puniti snagom od cca 500 kW. GAC obećava da će ove godine postaviti 100 takvih punjača.

Postoje i pitanja da li će grafenske baterije biti tako efikasne i izdržljive. I da li, nekim slučajem, impresivni rezultati prikazani na testnoj stanici za punjenje nisu samo prezentacija mogućnosti prikazivanja lepe grafike na ekranu.

Da li zaista ima pomaka u području punjenja električnih automobila, saznaćemo u septembru, piše b92.net.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike