Najčešće greške koje početnici prave u saobraćaju

16.09.2020

09:53 >> 16:47

0

Za rutinu je potrebno vreme, a evo kako da izbegnete veće probleme

Najčešće greške koje početnici prave u saobraćaju
Copyright Foto: Profimedia

Tek nakon što položite vozački ispit, sledi vam pravi test koji će pokazati kakvi ste za volanom. I dok neki u startu imaju taj „klik“ da voze kao da su to radili godinama, drugima je potrebno malo vremena da steknu rutinu i da ne razmišljaju konstantno gde im je koja komanda.

Ali, kako kaže stara izreka „na greškama se najbolje uči“, zato vam portal 24sedam izdvaja pet najčešćih grešaka koje početnici prave u saobraćaju:

  • Odlažu vožnju posle položenog vozačkog ispita
  • Nije dovoljno samo da dobijete vozačku dozvolu u ruke, morate i da vozite, i vozite, i vozite posle položenog ispita. Veoma je važno da zaboravite na strah i da sada i u praksi primenjujete sve što ste naučili na obuci. Značiće vam da neko stariji i iskusniji bude pored vas, ali ne bi trebalo da vas grdi tokom vožnje ili na bilo koji način ometa.

    S vremenom, steći ćete određenu rutinu, bićete sigurniji i samostalniji, ali je bitno da se zbog malih grešaka u saobraćaju ne nervirate i da zbog toga ne omrznete vožnju.

    Foto: Profimedia

  • Ne poznaju saobraćajne propise i ne prate saobraćajne znake i signalizaciju
  • Nikako ne bi trebalo da napamet učite teorijski deo vozačkog ispita. Učenje, samo da biste to položili, može kasnije skupo da vas košta kada sednete za volan. Kada ste dobro teorijski potkovani, dobra vožnja neće da izostane.

    Dosta vozača priznaje da ne prati saobraćajne znake pored kolovoza, a neretki ne znaju ni šta određeni znak signalizira. Upravo zato ne bi trebalo da nas začudi kada vidimo da neko pređe preko ležećeg policajca u trećoj brzini ili zanemari znak koji ukazuje na zabranu skretanja ili preticanja. Nažalost, posledice te nepažnje i neznanja mogu da budu i kobne.

  • Pričaju mobilnim telefonom
  • U ovom slučaju i minimalna nepažnja tokom vožnje može skupo da vas košta. Zato razmislite svaki put kada vam zazvoni telefon ili u brzini želite da otkucate poruku – koliko je to zaista hitno i ne može da se odloži dok ne zaustavite vozilo.

  • Ne vezuju sigurnosni pojas
  • Veoma je važno da na samom početku steknete tu naviku da čim sednete za volan – vežete pojas. Vožnja bez sigurnosnih pojaseva je vrlo čest propust kod vozača, i kod mlađih i kod starijih. Jedni ga ne vezuju, a drugi to zaboravljaju.

  • Ne prate vozilo ispred i ne drže odstojanje
  • Čak neki i iskusni, a pogotovo vozači početnici, ne obraćaju pažnju na uslove puta i znake, pa krenu u preticanje, gledajući samo automobil koji je ispred njih. Još jedna česta greška je i neadekvatno odstojanje, koje je važan faktor za izbegavanje saobraćajnih nesreća.

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike