Samo ne paničite i bez naglih pokreta: Pre nego što vam pukne guma pojaviće se ovi znaci upozorenja

23.03.2023

19:12

0

Autor: K. O.

Najbolje je da svake dve nedelje proveravate svoje gume

Samo ne paničite i bez naglih pokreta: Pre nego što vam pukne guma pojaviće se ovi znaci upozorenja
profimedia-0141324481 - Copyright Profimedia

Nema iskusnog vozača kome se to nije desilo. Kada vam pukne guma, to znači da je ceo dan izgubio svoj raspored i smisao. Ipak, nekad se to ne dešava iz čista mira, već postoje neki znaci upozorenja.

Prva najava problema može biti nizak pritisak u gumama. Tako stručnjaci savetuju da ih svoje gume proveravate na svake dve nedelje. 

Tu su i oštri predmeti poput eksera, šrafova ili komadića razbijenog stakla, koji mogu oštetiti gumu i dovesti do postepenog izduvavanja.

Takođe, pucanju su sklonije starije gume, pa bez obzira da li vama one izgledaju kao nove, gume nikako ne bi trebalo voziti posle najviše osam godina.

Kako da na vreme primetite da je guma oštećena?

Noviji automobili opremljeni su sistemima za nadzor pritiska u gumama, međutim oni reaguju tek kada se detektuje gubitak od 20 odsto. Tada već može biti kasno i vožnja nije bezbedna. A dešava se da probušena guma lagano ispušta vazduh.

Pexels
 

Znaci koji najavljuju pucanje gume

Svaki vozač trebalo bi da osluškuje i oseti svoj automobil. Smanjen pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje "sunđerasto" i ljulja se.

Ukoliko primetite neke od ovih signala, smanjite brzinu, uključite sva četiri migavca i ostanite mirni. Lagano, što pažljivije moguće zaustavite automobil i to samo na mestu gde je to bezbedno.

Bez naglih pokreta i pogotovo bez naglog kočenja jer to može prouzrokovati proklizavanje zadnjeg dela vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike