Šta ako vam se zalede vrata automobila? Jednu stvar nikako ne smete da uradite, može gadno da ošteti auto

09.02.2023

09:42

0

Autor: Z.A.S.

Prvo što je potrebno da uradite jeste da proverite da li su zaleđena vrata automobila, ili je u pitanju samo brava

Šta ako vam se zalede vrata automobila? Jednu stvar nikako ne smete da uradite, može gadno da ošteti auto
Zaleđen automobil - Copyright Freepik

Tokom zime vremenski uslovi su takvi da vrlo lako može da dođe do nakupljanja vode u bravi, što dovodi do toga da se brava zamrzne.

Vozači odlično znaju da, kada se tako nešto dogodi, to dovodi do toga da vrata automobila više ne mogu da se otvore, što, naravno, pravi veliki problem.

Međutim, pre nego što se bacite na rešavanje problema, prvo obavezno proverite da li su zaleđena vrata automobila ili je u pitanju samo brava.

Prvo što je potrebno da uradite jeste da proverite da li su gume, koje se nalaze na vratima automobila, zamrznute i spojene ili je brava zaleđena. Za automobile sa centralnim zaključavanjem dalja opcija ne predstavlja problem.

U slučaju da ključ ulazi u bravu i može da se okrene, ali se vrata ne otvaraju, zamrzavanje je zbog gumene ivice vrata. U ovom slučaju nikako ne treba da pokušate da otvorite zamrznuta vrata automobila na silu.

Zašto ne? Jednostavno je - ukoliko su gume na vratima i karoseriji slepljene, materijal može da popuca i moglo bi da dođe do ozbiljne štete. I zato, umesto da vrata vučete na silu, prvo pritisnite spoljnu stranu vrata automobila. Ukoliko ste vešti, led bi mogao da popuca. Takođe, možete i lagano da kucate po limenom delu vrata.

Freepik
 

Ne zaboravite da isprobate i druga vrata, jer možda će otvaranje suvozačevih vrata biti lakše i jednostavnije.

Kako bi mogla da se omogući bilo kakva pomoć nakon eventualno nesreće, vozačeva vrata, pre početka putovanja, takođe moraju da se otvore spolja. Postoji i druga mogućnost, a to je da vodu zagrejete na oko 50 stepeni, a zatim da sve to pažljivo izlijete na okvir vrata.

Samo obavezno pazite i nikada nemojte da koristite kipuću vodu, jer bi ona mogla da ošteti boju automobila. Takođe, ne prelivajte je preko stakla, jer nagli porast temperature može da uzrokuje njegovo pucanje.

Ukoliko budete uspeli da otvorite vrata, obavezno osušite njihovu unutrašnjoj, da biste sprečili ponovo zamrzavanje.

Freepik
 

Ukoliko je brava zamrznuta, prvo isprobajte hemijski odmrzivač. Alternativa bi bila uglavnom sredstvo za dezinfekciju koje sadrži alkohol, a koje mnogi ljudi ionako uvek imaju u džepu kaputa. Ako pri ruci nema leda, bio bi od pomoći upaljač kojim ćete zagrejati ključ automobila.

Zatim pažljivo i polako ugurajte topli ključ u bravu i okrenite ga: tako se led u bravi može odmrznuti.

Profimedia
 

Da li bi trebalo da pokušam odmrzavanje fenom?

Ovo nikako nije dobra ideja i o tome ne bi ni trebalo da razmišljate. Vruć vazduh iz fena za kosu se, na hladnoći, hladi toliko brzo da ni ne stigne do zaleđenih delova. Štaviše, može samo da dođe do oštećenja vrata.

Ono što možete da uradite jeste da, još pre prvog mraza, gume na vratima očistite proizvodom za negu koji ste kupili od specijalizovanog prodavca automobila.

Freepik
 

Nežni sloj sprečava direktan dodir sa gumom i tako osigurava da se ne mogu međusobno smrznuti. Takođe štite gumu na vratima od isušivanja ili lomljenja.

Brava na vratima može da se zaštiti grafitom, a pomaže i redovno podmazivanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike