Kako se priprema auto za minus 50 i kako se vozi na toj temperaturi (VIDEO)

08.02.2023

09:34

0

Autor: Z. A.

Klima se menja, pa valja biti spreman - a biti spreman, to je sve

Kako se priprema auto za minus 50 i kako se vozi na toj temperaturi (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Unsplash

Dok se kod nas prvi minusi već smatraju problematičnim i za vožnju po ledu i za rad automobila, u nekim delovima sveta vozila funkcionišu i na ekstremno niskim temperaturama, čak i do -70 stepeni.

Nepregledna prostranstva Sibira jesu upravo takva području sa ekstremnom hladnoćom.

Teritorija Republike Jakutije smatra se jednim od najhladnijih naseljenih područja na Zemlji, a glavni grad Jakutsk je ujedno i najhladniji na svetu u konkurenciji gradova sa više od 100.000 stanovnika.

Kome automobil baš i nije potreban, jednostavno izvadi akumulator i ostavi automobil da stoji dok ne stignu topliji dani.
Ali ako je potrebno pokrenuti motor bukvalno smrznutog automobila, postoji rešenje.

Unsplash
 

Kao što pokazuje video, potrebno je zagrejati automobil industrijskom grejalicom oko dva sata. Čim se ulje u motoru odmrzne, akumulator se vraća i motor se pokreće. Ali ni to ne znači da možete ići na put.

Većina stanovnika vozi proverena stara vozila UAZ, ali na bilo koju dužu vožnju obavezno idu sa još jednim vozilom u pratnji. Jer ukoliko dođe do kvara na otvorenom bez skloništa, putnici će se vrlo brzo naći u nevolji.

Unsplash
 

Stoga je pouzdanost vozila prioritet, važnija od udobnosti i, na primer, neke opreme.

Takođe, nije loše dodatno izolovati vozilo. Dvostruko vetrobransko staklo će sprečiti zaleđivanje, a motorni prostor može biti zaštićen kožom.

Dodatna izolacija karoserije takođe nije loša ideja. U ovom konkretnom slučaju vidimo šta se može uraditi za nešto manje od 70 evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike