Zašto sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate?

30.01.2023

09:36

0

Autor: K. O.

U pitanju je jedan problem sa kojim se susreću državne službe, a tu su i neke zakonske odredbe koje idu u prilog vozačima

Zašto sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate?
profimedia-0182297357 - Copyright Profimedia/Pixabay

Kod nas u Srbiji vlada mišljenje da u Nemačkoj sve funkcioniše, te da tamo nema šale sa državnim službama, a kamoli sa saobraćajnim prekršajima. 

Ipak, čak i u ovoj državi došlo je do opasnog presedana u kojem se mnogi vozači izvlače od plaćanja kazni i negativnih bodova.

A razlozi za to leže u tome što u Berlinu i Saksoniji više ne mogu da drže korak s obradom slučajeva.

Do ovoga je dovela izmena Zakona o drumskom saobraćaju (StVO) od 9. novembra 2021. od kada se prekoračenje brzine strože kažnjava, čak i za manje prekršaje. To u praksi znači više kazni i posla za vlasti i sudove.

RINA
 

Iako bi država od toga dobro zaradila, problem je u tome što u mnogim kancelarijama postoji veliki manjak osoblja, pa se svi slučajevi ne obrađuju na vreme i optužbe često zastarevaju.

A postoji još jedna caka, zbog koje se vozači često izvlače. Neke odluke Ustavnog suda su otvorile prostor žalbama vozača. Nedavno je presuda Ustavnog suda omogućila vozačima, koji su snimljeni, pravo pristupa zapisima o održavanju i popravkama kamera za brzinu, ukoliko oni to žele.

U novembru 2020. Ustavni sud je takođe odlučio da se vozačima mora dozvoliti pristup neobrađenim podacima merenja, što povećava šanse za pronalaženje mogućih grešaka merenja.

Zbog toga dodatno raste broj tužbi i slučajevi zastarevaju. Statistika iz okruga Cukshaven pokazuje da se šanse za uspešnu žalbu povećavaju. Broj uspešnih žalbi zbog prekršaja brzine u Cukshavenu je porastao sa 16,05 odsto u 2019. na 28,57 odsto u 2021. godini. To je samo jedan primer koji objašnjava šta se dešava u celoj Nemačkoj, prenoci Revija Hak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike