"Nemci" prave najefikasniji električni automobil na svetu

13.10.2020

16:50 >> 16:58

0

Mercedes Benz najavio prototip, a o datumu još ćute

"Nemci" prave najefikasniji električni automobil na svetu
Copyright Profimedia

Trka za proizvodnju najboljeg električnog automobila uveliko traje. Proizvođači se utrkuju ko će napraviti najefikasniji, a poslednje vesti stižu iz Nemačke.

Proizvođač automobila Mercedes-Benz razvija novi model električnog vozila, prototip Vision EQXX za koji kažu da će biti najefikasniji električni automobil na svetu.

Prvi čovek Mercedesovog odseka za istraživanje i razvoj, Markus Schafer, rekao je da je na razvoju ovog modela angažovan novi tim inženjera čiji je cilj da stvore automobil s najvećim dometom i najvišim nivoom efikasnosti, piše portal Electrek.

Na prezentaciji je rečeno da bi takvo vozilo moglo preći udaljenost između Pekinga i Šangaja sa samo jednim punjenjem baterije. Treba istaći da je reč o udaljenosti od oko 1200 kilometara, što se trenutno čini nedostižnim za vozila koja pokreću električni motori. Premda se Vision EQXX razvija u okviru tehnološkog programa, očekuje se da će rezultirati inovacijama koje će se uskoro koristiti i u serijskoj proizvodnji automobila.

Možda vas zanima: Olakšica za vozače: Jedna komšijska zemlja više ne traži zeleni karton

Na razvoju nove tehnologije, koja bi trebalo da omogući “spektakularnu učinkovitost i doseg” radiće Mercedesov tim stručnjaka iz Stuttgarta, kao i posebna grupa inženjera iz Velike Britanije.

-Naši inženjeri su dobili izuzetno težak zadatak – stvoriti najefikasniji električni automobil na svetu. Reč je o ozbiljnom projektu u sklopu kog razvijamo tehnologije nove generacije – rekao je Schafer.

Iz fabrike još nisu objavili kada se očekuje završetak prototipa Vision EQXX ni kada će biti novosti o njegovim baterija.

Saznaj više:

„Mercedes“ lansira luksuzna kolica za decu

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: hr.n1

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike