„Škoda“ predstavila aplikaciju za detekciju kvara u automobilu – sluhom

14.10.2020

13:15 >> 13:30

0

Autor: Z. A.

Na ovaj način lakše je otkriti šta ne radi

„Škoda“ predstavila aplikaciju za detekciju kvara u automobilu – sluhom
Copyright Škoda

Koliko često ste se našli u situaciji da vam auto proizvodi čudan zvuk nepoznatog izvora? Ta patnja može trajati danima dok se ne pronađe uzrok problema. Ne nužno i za vlasnike „škode, barem ako ova inovacija doživi komercijalnu upotrebu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I OVO: Nemci prave najefikasniji električni automobil na svetu

„Škoda“ je razvila aplikaciju za detekciju kvara. Zove se „Sound Analyzer“, a svrha joj je da detektuje zvuk u automobilu i potom tehnologijom veštačke inteligencije uporedi sa snimljenim uzorcima u bazi. Uzorak kojem je snimljeni zvuk najsličniji biće ujedno i najverovatniji uzrok problema. Algoritam u poređenju može uočiti svaku devijaciju od uzorka i uputiti na moguće rešenje.

Aplikacija radi tako da potom tehničara obavesti gde da potraži uzrok problema. U „Škodi“ kažu kako je tačnost aplikacije visokih 90 odsto. Trenutno može prepoznati deset zvučnih uzoraka, uključujući zvuk upravljačkog sistema, kompresora klime i kvačilu u DSG menjaču.

Aplikacija deluje vrlo obećavajuće, pa se mnogi nadaju kako će uskoro doživeti barem delimičnu komercijalizaciju. U „Škodi“ naglašavaju da će njenom primenom vreme boravka automobila u servisu biti skraćeno, a time i povoljnije.

Škoda

ČITAJTE I: Papa ima nov, ekološki papamobil

Takođe, „Škoda“ razmatra implementaciju ove aplikacije u sam automobil tokom proizvodnje, a to bi onda značilo i ugradnju niza senzora koji bi konstantno prisluškivali šta se dešava u automobilu. Kvar bi se tako ranije detektovao, a auto bi mogao putem online veze sam da komunicira sa servisom. Na vlasniku bi bilo tek da potvrdi neki od ponuđenih termina servisa.

Aplikacija se trenutno testira u 245 servisa u 14 zemalja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike