Šta da radite ako vam kiša poplavi automobil: Imamo pet veoma korisnih saveta

02.10.2022

11:33

0

Autor: Z. A.

Nemojte proveravati da li auto može da upali, jer tako možete nepovratno oštetiti vozilo ako je voda ušla u motor. Najbezbednije je da automobil odšlepate do servisera na detaljan pregled

Šta da radite ako vam kiša poplavi automobil: Imamo pet veoma korisnih saveta
pexels-sveta-k-8568719 - Copyright Pexels

Proteklih dana i nedelja padala je kiša, a u nekim područjima bila je praćena i snažnim vetrom. A sezona kiša tek dolazi.


U slučaju da doživite nesreću da vaš automobil bude potopljen u vodi čiji nivo doseže iznad polovine točkova, najbolje je da pratite ovih pet saveta, pišu 24sata.
1. Ne pokušavajte da upalite automobil

Nemojte proveravati da li auto radi, jer tako možete nepovratno oštetiti vozilo u slučaju da je voda ušla u motor. Najbezbednije je da automobil odšlepate do servisera na detaljan pregled.

2. Pokušajte da odredite koliko je duboko auto bio potopljen

Ako voda nije prešla donju ivicu vrata (prag), najverovatnije ćete proći bez problema.

Sa druge strane, mnoge osiguravajuće kuće štetu će proglasiti totalkom ako je nivo vode došao do donje strane instrument table (ispod upravljača).

Pexels
 
3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u tom slučaju gotovo uvek proći sa naknadom štete, ako ne potpunom onda delimičnom.

4. Probajte da osušite i očistite unutrašnjost vozila

Ako je voda ušla u automobil, prvo treba da širom otvorite sva vrata i prozore i prostrete peškire na pod kako bi upili što više vode.

5. Proverite ulje, filter vazduha i električne sisteme

Ako primetite kapljice vode na meraču nivoa ulja ili pak uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne startovati motor. Takođe, savetuje se da automobil odšlepate do servisera koji će zameniti ulje kao i filter vazduha.

Ako je nakon toga motor bezbedan za pokretanje, proverite sve električne komponente, uključujući svetla, pokazivače smera, klima-uređaj, radio, električne brave, prozore, pa i sijalice na instrument tabli.

RINA
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti