Rastanak se primakao: Neki delovi će uskoro nestati iz automobila

28.09.2022

10:03

0

Autor: Z. A.

Digitalna era tera nas da se menjamo, konstantno

Rastanak se primakao: Neki delovi će uskoro nestati iz automobila
pexels-mateusz-dach-1135379 - Copyright Pexels

Došlo je vreme u kom se automobil proizveden čak ranih dvehiljaditih, a to nije tako davno, smatra zastarelim  na mnogo načina.

Evo spiska delova i funkcija iz današnjih automobila koji će u skorije vreme nestati iz upotrebe, a neki već i jesu.

1. Retrovizori

Istina je da su najkorisniji, ali nesumnjivo su deo koji će uskoro nestati iz automobila. Zašto? Pa zato što je u automobilskoj industriji sve počelo da se digitalizuje i retrovizori će postati kamere.

Zapravo, u nekim automobilima, poput „audija e-tron“ ili „honde e“ već ih nema.

Pexels
 
2. USB ulaz

USB priključci vrlo su korisni za povezivanje mobilnih uređaja s infotejment sistemom ili za njihovo punjenje.

Međutim, poslednjih godina kablovi se odbacuju, a mnogi automobili na tržištu već nude podloge za bežično punjenje pametnih telefona.

3. Navigacije

Vrlo brzo će se i navigacioni sistemi smatrati zastarelim jer su mobilne aplikacije obično mnogo preciznije i bolje izračunavaju rute.

AP Photo/Gillian Flaccus
 
4. CD radio

Mogućnost ubacivanja CD-a i slušanja preko audio-sistema vašeg automobila već je praktično izumrla. U ovom trenutku postoji vrlo malo novih vozila koja se prodaju s tipičnim CD ulazom na centralnoj konzoli.

5. Rezervoari

Možda zvuči neverovatno, ali čini se da su rezervoarima za gorivo dani odbrojani. Sudeći prema EU, vozila s unutrašnjim sagorevanjem imaju taakoreći rok trajanja. Zaboravite na stavljanje creva i pozdravite punjače, bilo kućne ili javne. Možda će u budućnosti biti i drugih vrsta rezervoara, ali ni u kom slučaju u njih neće ići benzin ili dizel, već vodonik ili nešto drugo.

Pexels
 
6. Ručni menjači

Istina je da su ručni menjači najintuitivniji, ali takođe je istina da električni automobili nemaju brzine, a novi modeli s motorima SUS proizvode se kao automatici. Tako da – dani su odbrojani i ručnim menjačima.

7. Ručna kočnica

Ako nas pitate, mi mislimo da je ručna parkirna kočnica vrlo važan element u vozilu. To je jedna od onih stvari zbog kojih „osećate“ svoj automobil. Poluga koja ponekad može da se učini pomalo zastarelom vrlo je intuitivna i funkcionalna.Sve ređe je viđamo na novim vozilima, već sada postoji taster koji treba pritisnuti da biste zategli ili otpustili ručnu kočnicu.

Profimedia
 
8. Analogni instrumenti

Poslednje što će uskoro nestati u automobilima jesu, logično, analogni instrumenti.

Prošlo je dosta vremena otkako su klasične igle i satovi u trendu, piše Auto Klub. Poslednjih godina vidimo kako ova vrsta prikaza brzine ili obrtaja nestaje u korist potpuno digitalnih ekrana koji mogu biti više ili manje korisni u određeno vreme.

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike