Zabranjuju bučne automobile i motocikle: Za one koji ne budu poštovali uredbu, kazna i do 1.000 evra

25.09.2022

16:21

0

Autor: Z.A.S.

Glavni grad Rumunuje, Bukurešt, nedavno je predstavio uredbu sa ciljem smanjenja nivoa buke koja potiče od saobraćaja u tom gradu

Zabranjuju bučne automobile i motocikle: Za one koji ne budu poštovali uredbu, kazna i do 1.000 evra
Automobili - Copyright Pixabay

Ukoliko živite u blizini neke saobraćajnice, onda zasigurno znate koliko život ume da bude nepodnošljiv u takvim okolnostima.

Sigurno vam se više puta dogodilo da vas je, neki vozač automobila ili motocikla, koji protutnji ulicom, probudio.

Saobraćajna buka u noćnim satima zna da bude nepodnošljiva, a dovoljan je samo jedan sportski automobil i motocikl sa "žestokim" vozačem da vam miran san pretvori u haos nesanice.

Glavni grad Rumunuje, Bukurešt, nedavno je predstavio uredbu sa ciljem smanjenja nivoa buke koja potiče od saobraćaja u tom gradu. Novim projektom je predviđena zabrana noćnog saobraćaja automobila i motocikala koji proizvode buku veću od 95 decibela.

Merenje buke koju proizvode vozila koja u saobraćaju vršiće policija i rumunski Auto registar, na osnovu protokola koji su već sklopila ova dva tela. Iste institucije sprovodiće programe sa ciljem informisanja vlasnika automobila u Bukureštu o novoj uredbi.

Saobraćaj automobila i drugih vozila koja su glasnija od 95 decibela bio bi dozvoljen samo između 8.00 i 22.00. Oni koji prekrše novu uredbu o noćnoj buci suočiće se sa novčanom kaznom do 1.000 evra.

Pexels
 

Inicijator nacrta je Uprava za životnu sredinu grada Bukurešta. Predstavnici institucije tvrde da je buka koju proizvodi drumski saobraćaj najvažniji izvor zagađenja bukom u Bukureštu.

Uprava procenjuje da je više od 700.000 stanovnika glavnog grada pogođeno glasnim automobilima i motociklima tokom noći i da se normalne granice buke prekoračuju na 59 ulica Bukurešta.

Profimedia
 

U Bukureštu postoji 12.419 zgrada u područjima sa noćnom bukom većom od 60 decibela. Buka iznad ovog nivoa remeti san, utiče na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može uzrokovati hronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike