Da li je ovo budućnost: Podaci sa instrument-table će se projektovati na kolovoz (VIDEO)

17.08.2022

14:44

0

Autor: D. R.

"Ford" bi ukinuo head-up displej, pa vozač ne bi morao prilagođavati svoj vid različitim udaljenostima jer bi informacije bile prirodnije pozicionirane na put ispred njega

Da li je ovo budućnost: Podaci sa instrument-table će se projektovati na kolovoz (VIDEO)
Ford News Europe - Copyright Printscreen/Youtube, Ford News Europe

Evropsko odeljenje "Forda" testira novu tehnologiju prednjih svetala koja može zameniti head-up displej projektovanjem korisnih informacija na put ispred vozača. To pomaže vozaču da zadrži pogled na kolovoz, povećavajući bezbednost, kažu u "Fordu".

Mnogim vozačima je head-up displej i projektovanje informacija o vožnji na vetrobransko staklo – smetnja. Ford smatra da je projektovanje istih informacija na put ispred vozača mnogo bezbednije.

Vozač ne bi morao da prilagođava svoj vid različitim udaljenostima jer bi informacije bile prirodnije pozicionirane na kolovozu ispred njega. "Fordov" video prikazuje tehnologiju koja projektuje informacije poput ograničenja brzine, navigacije ili saobraćajnih znakova ispred vozača.

Nema ograničenja u mogućnostima ove tehnologije. "Ford" takođe spominje zabavne aplikacije, ali nije baš jasno kako se to uklapa u koncept bezbednije vožnje.

Pre nego što ova tehnologija krene u proizvodnju, treba rešiti još mnogo spornih situacija. Na primer, kako će projektovanje slika na put funkcionisati u saobraćajnim gužvama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike