Da li će za dve godine auto-perionice biti suvišne: Jedna kompanija tvrdi da ima magični auto-premaz

11.08.2022

08:05

0

Autor: Z. A.

Prozirni nanofilm može da prekrije ceo automobil i da bude kao "druga koža"

Da li će za dve godine auto-perionice biti suvišne: Jedna kompanija tvrdi da ima magični auto-premaz
pexels-tima-miroshnichenko-6873080 - Copyright Pexels

Zamislite da kupite premaz, istretirate njime auto i da više ne morate nikada da ga operete, a on se sija ko suza? Iako to zvuči pomalo nadrealno, izgleda da ćemo se u budućnosti sretati baš s  nadnaravnim.

Naime, nanopremazi nisu neka velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine. Međutim, nov nanopremaz ide još dalje i preti budućnosti auto-perionica.

Američka kompanija "Actnano" planira da obezbedi trajno čiste karoserije, očisti prozore automobila od kondenzacije te zaštiti presvlake i elektroniku od prljavštine s novom formulom nanopremaza, navodi Revija HAK.

Prozirni nano film može da prekrije celi automobil poput druge kože.

Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima efekat samočišćenja. Za otprilike dve godine pranje automobila moglo bi da postane suvišno s proizvodom koji "Actnano" zove nanoGUARD, barem tako tvrde pronalazači.

Pexels
 

Nanosloj bi mogao da zaštiti senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snega i leda, što je izuzetno važno za funkcionisanje sistema aktivne bezbednosti.

"Actnano" svoje premaze želi da ponudi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu fotelja, tepiha… Kompanija takođe veruje da može da ponudi vodootporne mobilne telefone i USB memorije i slušalice otporne na znoj.

Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može da se nanosi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena.

Unsplash
 

Da li se i vama ovo čini kao predobro da bi bilo istina? Vreme će pokazati.

BMW i "Porše" kupili su učešće u "Actnanu", a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namere i insajderske informacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike