Obratite pažnju na znake koji nagoveštavaju pucanje gume u vožnji

08.08.2022

12:51

0

Autor: D. R.

Vrlo je važno da ostanete mirni i ne kočite naglo

Obratite pažnju na znake koji nagoveštavaju pucanje gume u vožnji
Pixabay

Prenizak pritisak u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački auto-klub (ADAC). Oštri predmeti poput eksera/šrafa ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu oštetiti gumu i dovesti do postepenog izduvavanja.

Trošenje i starost pneumatika povećavaju rizik od pucanja gume. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.

Kako možete da primetite da je guma oštećena? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama (kojima su opremljeni noviji automobili): u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 odsto. Tada vožnja više nije bezbedna.

Profimedia
 

Pre "velikog praska" obično postoje neki znaci koji najavljuju pucnje gume. Smanjen pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje "sunđerasto" i ljulja se.

Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je pažljivije moguće, na mestu gde je to najbezbednije.

Nipošto nemojte naglo kočiti – to može uzrokovati proklizavanje zadnjeg dela vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti