U nekim evropskim državama vozilo mora da vam je uvek besprekorno čisto, a u jednoj američkoj ne smete da vozite crni auto nedeljom

15.07.2022

16:27

0

Autor: D. R.

Zanimljiva saobraćajna pravila

U nekim evropskim državama vozilo mora da vam je uvek besprekorno čisto, a u jednoj američkoj ne smete da vozite crni auto nedeljom
pexels-leah-kelley-3935702 - Copyright Pexels

Leto je vreme putovanja, a jedna od najvećih frustracija prilikom odlaska u inostranstvo je kad u retrovizoru vidite dobro poznat automobil sa uključenom rotacijom. Zatim stanete sa strane i znate šta vas čeka.

Obično je to poprilično visoka kazna, uglavnom u evrima, a sigurno niste tako planirali da potrošite džeparac za putovanje.

Saobraćajne znakove uglavnom znamo da čitamo, ako na okrugloj beloj tabli sa crvenim ivicama piše 60 sigurno to nećemo protumačiti kao "vozi brže od 60 km/h".

Međutim, u mnogim evropskim državama, koje ćete možda baš ovog leta posetiti, na snazi su propisi koji baš i nisu uobičajeni, a sad ćemo vas upoznati s njima.

Grčka

Zabranjena je vožnja sa upaljenom cigaretom.

Makedonija

Putnik na prednjem sedištu je takođe u obavezi da bude trezan.

Belorusija, Bugarska, Rusija i Rumunija

Ako vozite neopran, prljav automobil očekujte kaznu.

Unsplash
 

Bugarska

U jednosmernim ulicama možete parkirati samo na levoj strani.

Kipar

Vozačima je zabranjeno da jedu u automobilima. Takođe, korišćenje ruku da biste izrazili negodovanje je nedozvoljeno – to uključuje srednji prst, preteće mahanje i ostatak našeg bogatog repertoara neverbalnih uvreda i pretnji.

Francuska

Ne smete imati slušalice u ušima. Ako vam vozači iz suprotnog smera "blicaju" to nije znak njihove dobre volje i neće vas propustiti – to čine zbog toga što oni žele da prođu prvi. Dopuštena količina alkohola je 0,02 posto, a u automobilima morate imati i tester za alkohol. Možete ga nabaviti na svkoj benzinskoj stanici.

Nemačka

Vozite li sporo na Autobahnu, dobićete kaznu, a isto vam sledi ako ostanete bez goriva. Pretite li rukama drugim vozačima kazna je 500 evra. Dok čekate na pružnom prelazu morate da isključite motor. I vrlo je važno da ne vozite goli!

Portugal

Ne smete da nosite kanister sa benzinom u vozilu.

Rusija

Zabranjeno je da pokupite autostopera.

Unsplash
 

Švajcarska

Nema pranja automobila nedeljom. Takođe je zabranjeno da preglasno zalupite vratima automobila nakon deset sati uveče.

SAD

Idemo u SAD, u Alabami je, na primer, zabranjeno voziti sa povezom na očima. Zašto biste to uopšte činili? Mnogi od zakona i uredbi u SAD-u pisani su u nekim davnim vremenima, ali još su se zadržali…

Na Aljasci ne smete da vozite psa na krovu automobila, ali ne spominju se druge životinje.

U propisima grada Denvera još uvek piše da je zabranjeno u nedelju voziti crni automobil po ulicama.

U Luizijani je suprug dužan da maše belom zastavicom ispred automobila, ako njime upravlja žena. Ovako je bilo nekad, danas su muškarci mnogo opasniji na ulicama.

U San Francisku strogo je zabranjeno poliranje komercijalnih vozila polovnim donjim vešom.

U Južnoj Dakoti vozačku dozvolu možete da dobijete već sa 14 godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike