Zbog čega se javlja mučnina tokom vožnje i kako bismo mogli da je sprečimo?

18.06.2023

18:49

0

Kod dece je ovaj problem malo češći i veći, nego kod odraslih

Zbog čega se javlja mučnina tokom vožnje i kako bismo mogli da je sprečimo?
Mučnina - Copyright Profimedia

Nekoliko oštrih krivina i mnogi putnici u automobilima će se požaliti na mučninu – pogotovo oni na zadnjim sedištima.

Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – centar za ravnotežu nije sinhronizovan sa vidom. Odnosno, pokreti tela i sile koje deluju na telo nisu sinhronizovani sa onim što vidite. Vaš pogled uglavnom je usmeren izvan automobila, s leve ili desne strane i ne prati dinamiku krivine, odnosno gledate bočno, a ne kroz vetrobransko staklo.

Deca starosti od šest do 12 godina su osetljivija nego odrasli, ali i kod njih situacija zna da bude dramatična.

Unsplash
 

Jedan od saveta vozačima je da uspore u krivinama koliko mogu, a putnicima na zadnjem sedištu da pokušavaju da gledaju kroz vetrobransko staklo. Dakle, nemojte čitati ili gledati u telefon. Pokušajte da zadržite glavu većinu vremena okrenutu ka spoljašnjosti i ka napred. 

Takođe, kontrolisano disanje je skoro dvostruko efikasnije od lekova. Refleks povraćanja isključuje respiratorni impuls pa ako se koncentrišete na vaše disanje, to može sprečiti povraćanje. Vežbajte da vaše disanje bude ujednačeno i dosledno. 

Prema rečima stručnjaka, najvažnija stvar u celoj priči temelji se na navikavanju. Najpre krenite na kratka putovanja i vozite se sve do onog trenutka kada počnete da osećate mučninu, a onda se zaustavite i odmorite. Zatim se upuštajte u sve duža putovanja kako biste pomerili sopstvene granice tolerancije.

Unsplash
 

U "Mercedes-Benzu" pokušavaju da odgovore na pojavu mučnine u vožnji, a to će učiniti tako što će na vozilima opremljenima adaptivnom osovinom imati mogućnost samopodešavanja. Naime, u krivinama će osovina biti tvrđa, biće manje lateralnog gibanja, a time će se smanjiti i mogućnost za razvoj mučnine.

Inače, kompanije poput ZF-a već rade na novim sistemima, koji bi trebalo da smanje razvoj mučnine u autonomnim automobilima u kojima će svi putnici čitati knjige, novine, gledati sadržaje na infotainmentu ili mobilnom telefonu. Ali, to je već druga priča, piše revijahak.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike