Kako proveriti da li vam u autu radi ABS i zašto uopšte to proveravati?

01.06.2022

09:21

0

Autor: Z. A.

Bez ABS-a neće moći da rade ni razni drugi bezbednosni sistemi, kojih na savremenim automobilima može da bude zaista mnogo

Kako proveriti da li vam u autu radi ABS i zašto uopšte to proveravati?
pexels-erik-mclean-4061479 - Copyright Pexels

Iako vam možda deluje da nema svrhe proveravati da li ABS sistem u automobilu radi ukoliko ne svetli nikakva lampica na instrument tabli, pošto bi u slučaju kvara trebalo odmah da se upali lampica koja upozorava da ABS ne radi, to nije baš tako, upozorava sajt Polovni automobili.

Kada i zašto dolazi do takvih situacija?

Postoji više scenarija. Na primer, pokvari se ABS i vlasnik smatra da je popravka suviše skupa, tako da samo ugasi lampicu koja ukazuje na kvar i nakon nekog vremena proda auto.
Kupac smatra da je sve u redu i da mu ABS normalno radi, sve dok ne otkrije da u stvari ne radi...

Gašenje lampica na instrument tabli se kod nekih automobila obavlja relativno lako, a kod drugih to može da bude vrlo komplikovano ili jednostavno nemoguće. Zavisi od starosti, generacije, modela, proizvođača... Tu nema pravila, ali neretko je moguće. Dakle, može da bude reč o namernoj prevari.

Pexels
 

Sa druge strane, možda prodavac automobila ni sam ne zna da ABS ne radi, pri čemu se lampica ABS-a na instrument tabli regularno pali prilikom startovanja motora i odmah zatim gasi, upravo onako kako je i predviđeno.

Dakle, lampica nije ugašena, ali ABS ne funkcioniše i to bez upozorenja od strane lampice koja nije ugašena, kako smo se uverili.

Ovo je već mnogo komplikovaniji problem... Pritom, postoje primeri da kada se u ovakvim slučajevima skine kabl sa senzora, odmah se upali lampica ABS-a na instrument tabli.

To nam govori da problem nije u senzoru, već u nekom drugom delu sistema. U ovakvim situacijama, zbog sopstvene bezbednosti, što pre idite u servis.
Pexels
 
Provera ABS-a pre kupovine automobila

Mnogi prodavci verovatno sigurno neće biti oduševljeni ako im kažete da ćete oštrim kočenjem da proverite hoće li ABS da se aktivira kada bi trebalo da se aktivira.
Stvar je u tome što se veliki broj vozača i dalje plaši ABS-a, odnosno plaše se da će nešto da se pokvari, pukne, slomi i slično ukoliko snažno pritisnete papučicu kočnice, naročito na suvom asfaltu.
Zato ABS možete da testirate i na mnogo blaži način.
Jednostavno nađite bilo koju površinu na kojoj će gume imati slabo prianjanje. Ne moraju čak ni sve gume da imaju slabo prianjanje, već samo gume sa jedne strane ili samo jedna guma. Ne mora to da bude sneg, led ili mokar asfalt. Odlično može da posluži asfalt pokriven peskom, put nasut šljunkom ili bilo koja druga površina na kojoj bi blokirali (proklizavali) točkovi bez ABS-a.

Može da posluži i trava na nekoj livadi, naročito ako je iole mokra. Zbog bezbednosti, odnosno da ne biste sleteli s puta u neku njivu ili udarili auto na parkingu, proveru ABS-a obavljajte u bezbednim uslovima i pri maloj brzini. Brzina ipak ne sme da bude suviše mala – bar preko 20 km/h će biti sasvim dovoljno, mada je idealno 30 km/h - prvenstveno zbog bezbednosti. Nema potrebe da idete 50 km/h ili više.

Nije obavezno da sva četiri točka budu na klizavoj površini da bi ste proverili da li će ABS da se aktivira. Dovoljno je da samo jedan točak prilikom oštrog kočenja naleti na klizavu površinu da bi se ABS aktivirao.

To ćete lako zaključiti po trešenju papučice gasa i zvuku kao da se nešto lomi. Zato je veoma važno da pre toga znate kako ABS reaguje kada se aktivira, da biste umeli da prepoznate da li radi ili ne radi.

ABS kod nekih automobila može da bude izuzetno bučan - toliko da vas uplaši, a mnogi pomisle kako se nešto lomi, naročito kada osete i pulsiranje papučice kočnice. Budite bez brige. Koliko god buke da se javlja, sve je u redu.

Pixabay
 
Ispravan ABS je mnogo važniji nego što mnogi misle

Ukoliko ne radi ABS, to znači da ne radi ni el. kontrola stabilnosti, najpoznatija kao ESP, ali se u zavisnosti od proizvođača naziva i ESC, VDC, DSC, VSA...
Bez ABS-a neće moći da rade ni razni drugi bezbednosni sistemi, kojih na savremenim automobilima može da bude zaista mnogo.
Jedan od njih je EBD ili sistem za elektronsku raspodelu kočione sile, a koji je izuzetno važan za ponašanje vozila na putu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike