Ovo je važan razlog da nikada ne uključite klimu čim uđete u auto: Moglo bi da bude kobno

28.05.2022

07:37

0

Ima načina da spustite temperaturu na jedan prost način

Ovo je važan razlog da nikada ne uključite klimu čim uđete u auto: Moglo bi da bude kobno
pexels-gustavo-fring-4173091 - Copyright Pexels

Leto stiže, temperatura raste, a od ulaženja u suto koji stoji dugo na suncu vam nije dobro u najavi. Zato svi kad sednemo u automobil i upalimo motor  ne razmišljajući uključujemo klima-uređaj, i krećemo u dan. A ne slutimo da tako ne samo da izlažemo riziku svoje zdravlje već i zdravlje svojih bližnjih.

Naime, kada ostavljamo auto napolju, zatvaramo prozore. Ali i kada auto ostavljamo u hladovini, za jedan dan u njemu može da se nakupi 400-800 mg benzola.
Ukoliko ste parkirali auto na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni, nivo benzola dostiže 2.000-4.000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa.
Sedajući u automobil, u kojem su prozori bili zatvoreni ljudi počinju da udišu benzol, ne znajući da ovaj toksin utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Osim toga, on se iz organizma vrlo sporo i teško eliminiše.

U priručniku za korišćenje automobila navodi se da pre uključivanja klima-uređaja treba otvoriti prozore na nekoliko minuta, ali razlog nije objašnjen, samo postoji nagoveštaj da je to dobra performansa automobila.

Profimedia
 

Rezultati istraživanja pokazuju da, pre nego što počne da hladi vazduh, klima-uređaj izbacuje sav zagrejan vazduh napolje, a sa njim – benzol, toksin koji izaziva rak.

Zato, kad sednete u auto, čak i ako ne osećate miris zagrejane plastike, otvorite prozore na nekoliko minuta, a zatim uključite klimu. Ne zatvarajte prozore još nekoliko minuta. Usvojite naviku otvaranja prozora dok ste u automobilu da se organizam ne zasićuje toksinima jer posledice mogu biti kobne.

Pexels
 

Klima-uređaji nisu jedina stvar koja nam može pomoći u preživljavanju paklenih vrućina. Možete se rashladiti i bez toga.

Sve što trebate jeste da spustite prozor na strani vozača i potom zatvorite i onda otvorite vrata na strani suvozača, a potom zatvorite pa ponovite dva-tri puta.

Temperatura u autu će se spustiti i do 10 stepeni! Trik su isprobali mnogi i izjavili su kako su se jako oduševili.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike