PAL-V Liberty je prvi legalan leteći automobil i sada može da leti ulicama

01.11.2020

15:25 >> 00:07

0

Autor: Z. A.

Delić budućnosti je stigao

PAL-V Liberty je prvi legalan leteći automobil i sada može da leti ulicama
Copyright PAL-V Liberty

Prvi samoproglašeni leteći automobil na svetu dobio je odobrenje za upotrebu na putevima i sada se legalno može koristiti na evropskim ulicama. Naime, „Liberty“ je prošao stroge evropske testove za prijem na puteve i sada mu je dozvoljno da se kreće putem sa službenim registarskim tablicama, što nas uvodi u novu eru automobila ili bolje reći letelica. Od 2015. PAL-V Liberty prolazi kroz vazduhoplovnu sertifikaciju kod Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost (EASA), a finalizacija se očekuje 2022. godine

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Po uzoru na prvi motocikl iz 1903: Harley-Davidson predstavio prvi električni bicikl

Pre nego što se održi poslednjih 150 sati letačkog testiranja, potrebno je da se popuni preko 1.200 izveštaja o ispitivanju. Nakon toga, kompanija će moći da započne isporuke kupcima. Međutim, narednih meseci „Liberty“ će proći testiranje izdržljivosti na javnim putevima širom Evrope.

PAL-V Liberty

„Već duži niz godina sarađujemo sa putnim vlastima da bismo postigli ovu prekretnicu. Uzbuđenje koje osećate u timu je ogromno“, rekao je Majk Stekelenburg, tehnički direktor PAL-V-a. „Bilo je veoma izazovno naterati ’preklopljeni avion’ da prođe sve testovekako bi mogao da se bebedno vozi putevima“, dodao je on.

PAL-V Liberty

PAL-V kompanija kaže da rezervacije rastu iznad očekivanja, uprkos početnoj ceni osnovnog „Liberty Sport Edition“ modela okoja iznosi 399.000 dolara.  Zasad se ovaj automobil može voziti samo po putevima, ali se očekuje da će do 2022. godine moći i da se vine u nebesa, pa oni koji imaju pilotsku i vozačku dozvolu mogu da ga maksimalno iskoriste.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike