Volite miris novog automobila? E njega uskoro više biti neće

01.11.2020

15:35 >> 00:05

0

Autor: Z. A.

U nekim zemljama čak se prodaje miris s notom novog auta

Volite miris novog automobila? E njega uskoro više biti neće
Copyright Pexels

Miris automobila jedan je od faktora koji i te kako utiču na ljude pri kupovini novog automobila, a kod većine ima i pozitivan predznak.  Taj karakteristični miris je toliko omiljen među vozačima da je moguće kupiti mirisna sredstva s tom notom, a u nekim zemljama se čak prodaje miris „Eau De New Car“. Međutim, tom mirisu koji i te kako volimo kod novog auta je izgleda odzvonilo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Čak 70 odsto evropskih vozača ne zna čemu služe pametni sistemi pomoći u automobilima

Kako piše britanski „Autocar“, sve stroža zakonska regulativa koči dalju primenu isparivih materija zaslužne miris novog automobila. U automobilu ih ima osam, a to su redom acetaldehid, akrolein, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen.

Kod pojedinih osoba moguće su i alergijske reakcije poput iritacije očiju, plitkog dah i šmrcanja. A tog mirisa se teško rešiti jer sa svakim izlaskom sunčevih zraka dolazi do isparavanja tih aroma iz materijala u automobilu.

– Miris ne isparava i nestaje. On će ispariti u kabinu i uveče kad zahladi apsorbovaće ga površine. Sledećeg jutra kad otopli, opet će isparavati i imaćete mešavinu isparivih materija u kabini – objašnjava Nik Molden iz kompanije „Emissions Analytics“.

Najčešće pojave alergijskih reakcija zabeležene su u Aziji, a posebno u Južnoj Koreji, gde ovu pojavu zovu sindromom automobilske mučnine. Test je sproveden na 800 kupaca novih automobila, a pokazalo se da je njih 51,5 odsto imalo neki simptom. Stoga su upravo u Koreji odlučili da zakonom regulišu primenu isparivih materija, a istim putem idu i Japan, Rusija i Kina.

Mercedes

ČITAJTE I: Pojavio se: Prvi korona free semafor

Među prvima je reagovao „Ford“ koji je patentirao postupak za uklanjanje mirisa novog automobila. Naime, u Kini svaki deseti kupac ne voli taj miris, pokazalo je istraživanje inicijalnog kvaliteta koju je proveo „J. D. Power“. Po svemu sudeći, već od sledeće godine će se strože pratiti emisije pojedinih štetnih materija iz materijala koji se koriste u interijeru vozila.

Zato je jedini način da vam auto zamiriše naknadna upotreba mirisa u ličnom aranžmanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike