Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara s vašim automobilom: Može doći do skupih oštećenja

08.05.2022

07:30

0

Većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike vazduha, koji mogu povući vodu u motor

Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara s vašim automobilom: Može doći do skupih oštećenja
adventure-g9e4c0f25f_1920 - Copyright Pixabay

Maj je varljiv, red sunca, pa red kiše, a pljuskovi mogu da rezultiraju velikim količinama vode na kolovozu. Uglavnom se radi o površinskom sloju, ali ponekad ćete naići i na dublju baru.

Jurnjava vozilom kroz dublje lokve nije pametna iz dva razloga – prvi je sigurnosni, a to je "akvaplaning" pri kojem točkovi automobila gube kontakt s asfaltom i u vozilu ćete se osećati kao da na klizalište izađete u patikama. Drugi razlog je – takva vožnja može biti opasna za zdravlje vašeg metalnog ljubimca.

Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara jer većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike vazduha, koji u tom slučaju mogu povući vodu u motor, a to može dovesti do katastrofalnih posledica, ulaska vode u cilindre, pucanja klipova usled opterećenja.

Dakle, izbegavajte dublju vodu, automobil nije brod ili podmornica i vozite opreznije na kiši. Povećajte razmak između vozila ispred vas s dve na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži.

Pazite na gume, ako su izlizane i ako je dubina šara manja od 1,6 mm to ćete osetiti jer će mogućnost upravljanja biti smanjena, a i zaustavni put pri kočenju produžen. Uložite u nove gume, kao i u brisače vetrobranskih stakala. Stari brisači neće dobro očistiti stakla, a to će vam smanjiti vidljivost. Promenite ih.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike